Η...κατάντια της ΕΛ.ΑΣ.: «Φέρτε μου προσαγωγές και αύριο θα πάρετε ρεπό. Ας είναι και άσχετοι»

Άμα «δεν έχεις τύχη» και δεν προλάβεις να πιάσεις τους κουκουλοφόρους που μόλις σου επιτέθηκαν, βαθμοφόροι της ΕΛ.ΑΣ προσπαθούν να σου βρουν ένα κίνητρο για να κάνεις την δουλειά σου. «Όποια ομάδα φέρει προσαγωγές, αύριο θα πάρει ρεπό». Η εντολή δόθηκε τη νύχτα του Σαββάτου, μερικά μόλις λεπτά μετά την καταδρομική επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως.

Είναι απολύτως ενδεικτική της μεγάλης πίεσης που δέχεται η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. από την ανεξέλεγκτη, το τελευταίο διάστημα, δράση αναρχικών. «Θέλω προσαγωγές, φέρε μου γύρω στα 20 άτομα στην Κρατική», φέρεται να ζήτησε από τους υφισταμένους του βαθμοφόρος, στέλεχος της διοίκησης.

«Δεν με νοιάζει ποιοι θα είναι»

Η συνέχεια, μάλιστα, παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς –σύμφωνα με μαρτυρίες– διευκρίνισε: «Φέρτε μου προσαγωγές, άσχετους, δεν με νοιάζει ποιοι θα είναι» και κατέληξε υποσχόμενος ότι όποιος υλοποιούσε την εντολή, την επόμενη μέρα θα έχει αδιάθετο, δηλαδή ρεπό.

Πράγματι, οι δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου βρίσκονται τα γραφεία της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, δέκα άτομα. Ωστόσο, αφού εξετάστηκαν δεν προέκυψαν ενδείξεις συμμετοχής τους στην επίθεση και κάποιες ώρες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Χρειάζεται και λίγη τύχη»

«Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Ο σκοπός πάτησε το μπουτόν που χρησιμοποιείται σε έκτακτη ανάγκης και ενημέρωσε για την επίθεση. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση αλλά δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε τους δράστες. Χρειάζεται και λίγη τύχη», σχολίασε αρμόδια αστυνομική πηγή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, για την επίθεση κατά του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως.

Το συμβάν έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και ενώ τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε μια διάχυτη ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο καταδρομικής επίθεσης κατά αστυνομικού στόχου. Οι αφορμές εξάλλου που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά του αναρχικού χώρου ήταν αρκετές: θάνατος αλλοδαπού κρατουμένου στο Α.Τ. Ομονοίας, μη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, απεργία πείνας του φυλακισμένου Σπύρου Χριστοδούλου κ.ά. Ομως, οι συστάσεις και εντολές για επαγρύπνηση δεν στάθηκαν αρκετές να αποτρέψουν το «ντου».

Είχαν μαζέψει περιπολικά και μηχανές

Οι επικεφαλής του τμήματος πάντως, όπως και άλλων Α.Τ. του κέντρου, είχαν –κατόπιν εντολών– απομακρύνει τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες από την πρόσοψη του τμήματος, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να μην υπάρχει «καύσιμη ύλη». Πράγματι, τη στιγμή της επίθεσης στην είσοδο του τμήματος υπήρχε μόνο ένα υπηρεσιακό όχημα του Α.Τ. Αμπελοκήπων, που βρέθηκε στο σημείο έπειτα από ληστεία εις βάρος τριών νεαρών στον λόφο του Φιλοπάππου. Από τις συνολικά πέντε μολότοφ που οι αναρχικοί εκτόξευσαν κατά του τμήματος, το αυτοκίνητο υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δράστες είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με αποκριάτικες μάσκες και εκτιμάται ότι μετά την επίθεση βρήκαν καταφύγιο στα κοντινά μπαρ. Παρόμοιο τέχνασμα είχε χρησιμοποιηθεί προ διετίας όταν και πάλι άγνωστοι με αποκριάτικες στολές είχαν επιτεθεί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνδικαλιστές

Αιχμές κατά της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. άφησαν οι συνδικαλιστές του Σώματος. Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ανεξέλεγκτη δράση των κάθε λογής μπαχαλάκηδων». Ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας αντίστοιχα, σε ανάρτησή του στο Facebook το βράδυ της επίθεσης, ανέφερε: «Υποστελεχωμένες υπηρεσίες στη βορά των κουκουλοφόρων. Κάποιες υπηρεσίες έχουν σημειολογικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να μένουν ανυπεράσπιστες».