Και μια βρούβα με υπογραφή Ντάνου, κοσμοσυρροή θα προκαλούσε

Ποιoς είναι ο Ντάνος;» ρώτησε μια κυρία στο μετρό, βλέποντας στο κινητό της κόρης της τη φωτογραφία του Γιώργου Αγγελόπουλου, υπό τον τίτλο: Ο Ντάνος υπογράφει την αυτοβιογραφία του. «Αμάν ρε μάνα, τον Ντάνο δεν ξέρεις; Κάτσε να δω πότε είναι η παρουσίαση γιατί θέλω να πάω», είπε η νεαρή και αφοσιώθηκε στο γκουγκλάρισμα.

της ΛΙΛΑΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ*

Το κορίτσι ήταν προφανώς ένα απ’ τους πολλούς που στήθηκαν στην ουρά, έξω απ’ την Εκδοτική Αθηνών, περιμένοντας υπομονετικά να δούνε από κοντά το λαϊκό τους είδωλο.

Υποθέτω ότι δεν τους ένοιαζε και πολύ που το λαϊκό είδωλο έβγαλε βιβλίο, ούτε κίνησαν να πάνε στην Εκδοτική Αθηνών, για το βιβλίο. Και δίσκο να παρουσίαζε ο Ντάνος, πάλι θα κινούσαν να πάνε. Και μια βρούβα με υπογραφή Ντάνου αυτή τη στιγμή, θα δημιουργούσε ουρά αξιοζήλευτη, οπουδήποτε κι αν την παρουσίαζε. Έτσι είναι η επιτυχία, και για ν’ ακριβολογούμε, έτσι είναι η επιτυχία στη σόου μπιζ.

Άμα καταφέρεις να γίνεις Ντάνος, και βιβλίο γράφεις, και σε σήριαλ παίζεις, και στην Επίδαυρο άμα λάχει μπορεί να βρεθεί σκηνοθέτης που να σε θέλει. Και θα γίνει ουρά έξω απ’ την Επίδαυρο, όχι από θεατρόφιλους, αλλά από Ντανόφιλους.

Αμα γίνεις Ντάνος, κάνεις ό, τι θες. Και πουλάς το όνομά σου πάνω σε ό, τι θες: σε βιβλίο, σε σίριαλ, σε όπερα, σε μακαρόνια, σε χαρτί τουαλέτας. Ετσι είναι, τι να κάνουμε τώρα; Να λυσσάμε που είναι έτσι; Τζάμπα ενέργεια. Να προβληματιζόμαστε για την ποιότητα του βιβλίου του κάθε Ντάνου και για το αν προάγει τον Πολιτισμό; Τζάμπα προβληματισμός. Υπάρχουν εκατομμύρια αναγνώσματα, καλά, μέτρια, χάλια, αριστουργήματα. Μέσα σ’ όλα αυτά, υπάρχει κι ένα βιβλίο που γράφει «Ντάνος». Καλύτερο από κάποια και χειρότερο από κάποια άλλα. Αν θες το αφήνεις στο ράφι του βιβλιοπωλείου, αν θες το αγοράζεις και το διαβάζεις, και το αξιολογείς με βάση τη δική σου αντίληψη.

Εντέλει, δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς ενόχλησε όλους όσους άρχισαν την γκρίνια, βλέποντας την ουρά έξω απ’ την Εκδοτική Αθηνών. Το ότι δημιουργήθηκε κοσμοσυρροή για το βιβλίο του Ντάνου; Είπαμε, και αέρα κοπανιστό να παρουσίαζε, το ίδιο θα γινόταν. Δεν είναι θέμα βιβλίου.

Τους ενοχλεί που εκδίδονται τέτοια βιβλία; Μα, η  βιομηχανία του βιβλίου δεν ανήκει μόνο στην κουλτούρα, βγάζει προϊόντα διάφορων ποιοτήτων. Πάντα θα δίνεται η ευκαιρία σε Ντάνους να βγάζουν βιβλία. γιατί .. Money makes the world go round, τα λεφτά κινούν τον κόσμο, που τραγουδούσε κι η Λάιζα Μινέλι στο Καμπαρέ.

Τους ενόχλησε που ο Ντάνος τόλμησε να μπει στα μονοπάτια των εκδόσεων; Το βρήκαν αλαζονικό εκ μέρους του; Τι να κάνει κι αυτός, κάνει ό, τι μπορεί τώρα που γυρνάει. Σε δυο-τρία χρόνια μπορεί να μην σχηματίζεται για την πάρτη του, όχι ουρά, ούτε παρέα για μπιρίμπα. Και στην τελική, δεν έγραψε βιβλίο ο ίδιος, έλεγε κι έγραφε άλλος. Δεν βγήκε να δηλώσει συγγραφέας.

Αλλά και γιατί να μην το έκανε, εδώ έχουν δηλώσει άλλοι κι άλλοι χειρότερα. Το να δηλώσεις συγγραφέας και να γράφεις χάλια, είναι το μικρότερο κακό που μπορεί να συμβεί στην ανθρωπότητα.

Γιατί τέλος πάντων γκρινιάζουμε τόσες μέρες για το βιβλίο του Ντάνου; Μήπως τελικά η γκρίνια είναι για την γκρίνια;

ΥΓ. Αφήστε την γκρίνια και διαβάστε κανένα βιβλίο. Του Ντάνου, έστω.

*πηγή: Protagon.gr