Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο, από την τουρκική... «Γαλάζια Πατρίδα»

Παραβιάσεις και εμπλοκές πάνω από το Αιγαίο από την πρώτη ήδη ημέρα της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», τη διεξαγωγή της οποίας ξεκίνησε από σήμερα η Τουρκία στη Μεσόγειο.

Δύο σχηματισμοί αποτελούμενοι από συνολικά έξι F-16, καθώς και μεμονωμένα τρία CN-235, προέβησαν σε έξι παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε τριάντα-οκτώ παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (29 από τα CN-235 και 9 από τους σχηματισμούς).

Δύο αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και σημειώθηκαν 5 εμπλοκές ενώ όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Η σχετική ανακοίνωση:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 27η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 2 (2F-16 & 4F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 3 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 9

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 6

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 38 (29 από τα CN-235 και 9 από τους σχηματισμούς)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 5

ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, χαρακτηρίζουν την… «Γαλάζια Πατρίδα», τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην Ιστορία της χώρας με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 πλοίων που συνοδεύονται από drones, ελικόπτερα και αεροπλάνα, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Αποτέλεσμα εικόνας για «Γαλάζια Πατρίδα», Ναυτική άσκηση, Τουρκία, Μεσόγειος, Αιγαίο, Ελλάδα, Παραβιάσεις

Η άσκηση θα διεξαχθεί σε τρεις θάλασσες: το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, ενώ θα διαρκέσει ως τις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με το υπουργείο.

Στη ναυτική άσκηση, με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», συμμετέχουν 103 πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους 22 αποβατικά σκάφη και 13 φρεγάτες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Η άσκηση, που ξεκίνησε με τον απόπλου των πλοίων από οκτώ λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, έχει στόχο να βελτιώσει το επίπεδο ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας για στρατιωτική δράση, αλλά και τις κοινές επιχειρησιακές ικανότητες του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με το Anadolu.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε εικόνες από δύο πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην άσκηση να αποπλέουν από το λιμάνι Κοτσαέλι, περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, ενώ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια προσομοίωσης μάχης θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά.

Στόχος του επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο συντονισμός Ναυτικού, Αεροπορίας και Στρατού, ώστε να δοκιμαστούν οι δυνατότητές τους σε μία κοινή στρατιωτική επιχείρηση. Μέχρι τις 8 Μαρτίου τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα επισκεφτούν 41 λιμάνια.