Συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη - Από 1η Μαρτίου σε ισχύ

Οκτάωρης διάρκειας συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών τραπεζών και κυβέρνησης, αναφορικά με τον διάδοχο νόμο Κατσέλη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς όλο το πλαίσιο, ενώ η συμφωνία που υπήρξε θα αντικαταστήσει από την 01/03/2019 το άρθρο 9 του ν.3869/10.

Η συμφωνία προβλέπει ένα χρόνο προστασίας για όλους με το χρονικό αυτό διάστημα να φτάνει στα πέντε χρόνια για ανέργους και ανάπηρους. Η ρύθμιση αφορά σε υπόλοιπο δανείου  €130.000 και για σπίτια αντικειμενικής αξίας μέχρι €250.000.

Σε ό,τι αφορά στο εισόδημα αυτό ορίζεται έως €12.500 για άγαμους και έως €21.000 για έγγαμους προσαυξημένο κατά €5.000 για κάθε παιδί με πλαφόν τα €36.000.

Επιπρόσθετα θα γίνουν, άμεσα, όλες οι απαραίτητες ενέργειες για εισαχθεί προς ψήφιση το νέο πλαίσιο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών.

Υπογραμμίζεται ότι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για υπαγωγή στο νέο νόμο με διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο, δεν θα κινδυνεύουν με πλειστηριασμό μέχρι να λειτουργήσει η πλατφόρμα. Μέχρι πρόσφατα, αυτό είχε αφεθεί σε σιωπηρή συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, ωστόσο πλέον θα ορίζεται με το νέο νόμο.

Στην σημερινή της έκθεση για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, η Κομισιόν επεσήμανε εννέα σημεία που χρίζουν προσοχής σχετικά με το νέο Νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εννέα σημεία διευκρινίστηκαν κατά τη συνάντηση και θα αποσταλεί το σχετικό έγγραφο στην Επιτροπή για έγκριση από το Eurogroup.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υφυπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Λιάκος, στελέχη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Καλαντώνης  και κα. Απαλαγάκη.

 

Προτεινόμενα για εσάς