1.800 μαθητές «επιχειρηματίες» αυτή την Παρασκευή 1η Μαρτίου στο The Mall Athens

Μετά την τεράστια επιτυχία της Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2019 την περασμένη Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στο Mediterranean Cosmos (το βίντεο των βραβεύσεων εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=5pd0GjQFkTw ), ήρθε η σειρά της Αθήνας.

Αυτή την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019, 1.800 μαθητές από 59 Γυμνάσια-Λύκεια της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας και νησιών του Αιγαίου θα παρουσιάσουν τις έξυπνες «επιχειρήσεις» τους στο κοινό και την κριτική επιτροπή του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», στο The Mall Athens στο Μαρούσι. Τα παιδιά συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2019» του ΣΕΝ/JA Greece – που πραγματοποιείται για 14η χρονιά στην Ελλάδα– και εντάσσεται στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού «Company Program» του Junior Achievement Eυρώπης. Στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν 37 σχολεία και το πρώτο βραβείο κατέκτησε η Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» «Ant» από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, μια εφαρμογή για κινητά που παρακολουθεί την πτώση των τιμών των προϊόντων και στέλνει ειδοποίηση όταν το προϊόν που επιθυμεί ο χρήστης φθάσει στην χαμηλότερη τιμή. Το δεύτερο βραβείο κατέκτησε η μαθητική «επιχείρηση» «Κρητοβουτιές» από το ΕΠΑ.Λ. Βρυσών Αποκορώνου Χανίων και το τρίτο βραβείο η «Breathe nDrive» από τα εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία» από τη Ρόδο.

To The Mall Athens αυτή την Παρασκευή θα σφύζει από τη χαρά και τη δημιουργικότητα των εφήβων «επιχειρηματιών» του ΣΕΝ/JA Greece. Οι 59 μαθητικές «επιχειρήσεις» θα έχουν το δικό τους «περίπτερο» -στα επίπεδα 0 και 1 του εμπορικού κέντρου- όπου τα παιδιά θα έχουν τοποθετήσει τις αφίσες, τα φυλλάδια και τα προϊόντα τους, τα οποία θέτουν προς πώληση στο αγοραστικό κοινό. Τα περίπτερα των ομάδων επισκέπτεται και βαθμολογεί η κριτική επιτροπή του οργανισμού, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων των παιδιών διατίθενται σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά (15-18 ετών) που την περιμένουν με μεγάλο ενθουσιασμό, καθώς εκεί τους δίνεται η δυνατότητα να διαπιστώσουν την ανταπόκριση του κοινού και της κριτικής επιτροπής στο προϊόν τους και να γνωριστούν με μικρούς «επιχειρηματίες» άλλων σχολείων. H Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας στο Τhe Mall Athens ξεκινά στις 9:00 και θα ολοκληρωθεί στις 15:00 με την απονομή 3 βραβείων των καλύτερων μαθητικών «επιχειρήσεων» της Έκθεσης της Αθήνας και τον εορτασμό των 100 χρόνων του παγκόσμιου Junior Achievement Worldwide. Το πρώτο βραβείο θα απονείμει ο Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, βραβευμένος επιχειρηματίας, Μάρκος Βερέμης. Ο κ. Βερέμης είναι Συνιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας τεχνολογίας Upstream, με έδρα την Ελλάδα και δραστηριότητα σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το κεντρικό σημείο της εκδήλωσης, όπου θα γίνει η απονομή των βραβείων θα είναι στον 1ο όροφο κοντά στο ibank store της Εθνικής Τράπεζας και στο κατάστημα YAMAMAY.

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να επισκεφθούν, να ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν τη σπουδαία αυτή προσπάθεια των πιο δημιουργικών και πρωτοπόρων εφήβων της Ελλάδας. Αποτελεί μεγάλη τιμή και επιβράβευση για όλα τα παιδιά το γεγονός ότι το πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2019», έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας – Trade Fair Athens 2019, συμμετέχουν και διεκδικούν τα 3 βραβεία οι εξής μαθητικές «επιχειρήσεις» (με σειρά επωνυμίας της «επιχείρησης»):

1. «Άθυρμα» Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πύργου

2. «Ανακρίνοντας τη φύση – PSI» (Protipo Scientific Instruments) – Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών

3. «Ανοιχτοί Ορίζοντες» Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ”Ορίζοντες”

4. «Άριστον» Ευπαλίνειο ΕΠΑ.Λ. Αλίμου

5. «Βίωμα» 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών

6. «Γη Αναβρύτων Α.Ε.» ΕΠΑ.Λ. Αναβρύτων

7. «ΕΠΑΛοιφή Α.Ε.» 3ο ΕΠΑ.Λ. Χαλανδρίου

8. «Επί χειρός Α.Ε.» 1ο ΓΕΛ Καλυβίων

9. «Ἐρᾶν music Α.Ε.» 3ο ΓΕΛ Κηφισιάς

10. «Εύγε» ΓΕΛ Φιλοθέης

11. «Πολύχρωμα Πανιά» Γυμνάσιο/ Λυκειακές Τάξεις Φούρνων Ικαρίας

12. «Ποντοπόρεια (Pontoporeia)-Ηellenic Cargo Safety» 1o ΕΠΑ.Λ Ασπροπύργου

13. «Τα Νοήματα Εξερευνούν – Signs To Discover» Ειδικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κωφών-Βαρηκόων Αργυρούπολης

14. «(re)3» 2ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης

15. «4 CUBES» Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή

16. «Aluminart» Γενικό Λύκειο Βραχατίου

17. «Argotrip» Νέα Γενιά Ζηριδη – Γυμνάσιο

18. «Beauty & Drinks» 1o ΓΕΛ Παλλήνης “Pierre de Coubertin”

19. «Bike-Lab» 1o ΓΕΛ Παπάγου

20. «By Heart» Εκπαιδευτική Αναγέννηση

21. «CrisPeas» Σχολή Μωραΐτη

22. «ChocoHellas» 3ο ΓΕΛ Αργυρούπολης

23. «Duke’s Firewatch» Εκπαιδευτήρια Δούκα

24. «EDUcatering» Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Αγίου Δημητρίου

25. «Εrasmios team-Solar Freezer» Εράσμειος Ελληνογερμανική ΣχολήΓυμνάσιο

26. «Estrella de Bailar» Εκπαιδευτήρια Παλλάδιο

27. «Euphoria» 1ο ΓΕΛ Χολαργού

28. «FoodRunners» Εκπαιδευτήρια Μπουγά

29. «grEATboxes» Ελληνογερμανική Αγωγή

30. «Greek Escape» Νέα Γενιά Ζηρίδη – Λύκειο

31. «Guardians» Εκπαιδευτήρια Καίσαρη

32. «Hand Held» ΓΕΛ Καρέα

33. «Health & Hair» 2o ΓΕΛ Νέας Σμύρνης

34. «Healthy Bites» Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νέου Ηρακλείου & Κολλέγιο Αθηνών

35. «Homo Ergo» Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

36. «I Driver Technologies» – 11ο Γυμνάσιο Ιλίου

37. «Kaly-Makia» 1ο ΓΕΛ Καλύμνου

38. «AIRMEIΣ» Εκπαιδευτήρια Καντά

39. «LwB – Learning without Borders» 1ο ΓΕΛ Ελευσίνας

40. «M4Y» 2ο ΓΕΛ Μεταμόρφωσης

41. «mEFOO – Avatar» 17ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

42. «Μiam miam cookies» Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πειραιά & Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αιγάλεω

43. «myCanTeen» Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα

44. «New Generation Bank» Αρσάκειο Λύκειο Πατρών

45. «Pasta at home» 2ο ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας

46. «Pulp Friction» Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου

47. «adLo & Σια Ο.Ε. (RadiationLow&ΣιαΟ.Ε.)» Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης

48. «ReBookfull» 1o Λύκειο Κορωπίου

49. «Save my back (SAMBA), eBOOKTablet» 17ο Λύκειο Αθήνας

50. «Saveat» Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού

51. «SensE.I.s» 1ο ΓΕΛ Λιβαδειάς

52. «SivitAloe» 1ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου Σχολής

53. «Smart Mirror» 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

54. «Solar Bike Travel (S.B.T)» 63o ΓΕΛ Αθηνών

55. «Space I.T. up» Εκπαιδευτήρια Τσιαμούλη

56. «T.O.L – Τree of Life» 5o Γυμνάσιο Αχαρνών

57. «Unidolls» ΓΕΛ Καρέα

58. «VAKTIRiA» Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών

59. «Zanneio Editions» Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά

Μετά τις Εμπορικές Εκθέσεις οι μαθητικές «επιχειρήσεις» θα καταθέσουν στην κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece τα επιχειρηματικά τους σχέδια (business plan) και θα αναδειχθούν οι 10 καλύτερες Μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» της Ελλάδας. Η νικήτρια ομάδα του Πανελλαδικού Τελικού Διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαϊου 2019, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe. Ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός -στον οποίο συμμετέχουν 40 χώρες- θα πραγματοποιηθεί φέτος στην πόλη Λίλ της Γαλλίας. Όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στο project δίνουν στο τέλος μία διαδικτυακή εξέταση και εφόσον την ολοκληρώσουν με επιτυχία, κατακτούν το «Διεθνές Πιστοποιητικό Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων-ESP», ένα «πτυχίο» επιχειρηματικότητας, που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» ωθεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στην καινοτομία, τους δίνει γνώσεις επιχειρηματικότητας, χαρά, ελπίδα και προοπτική για το επαγγελματικό τους μέλλον, ενώ δημιουργεί τη βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε θερμά τους υποστηρικτές μας σε ένα έργο απαραίτητο για τα παιδιά και τη χώρα μας.