Τσουνάμι καταστροφής στην Κρήτη από την κακοκαιρία

Έναν νεκρό, «φουσκωμένα» ποτάμια σε Χανιά και Ρέθυμνο που οδήγησαν σε εκκένωση οικισμών και κατάρρευση επτά γεφυρών – δύο από τις οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς – άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην Κρήτη

Το πέρασμα της «Ωκεανίδας» από την Μεγαλόνησο ήταν καταστροφικό.Χαρακτηριστικό της έντασης των φαινομένων ότι μέσα σε 14 ώρες έπεσε βροχή που αντιστοιχεί στη μέση βροχόπτωση δυόμιση μηνών, περίπου.

Οι ζημιές στις υποδομές τόσο των Χανίων, όσο και του Ρεθύμνου είναι ανυπολόγιστες και έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες που είχαν προκληθεί από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας. Τότε η Κρήτη είχε θρηνήσει τέσσερις νεκρούς, μέλη της ίδιας οικογένειας που χάθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους το οποίο παρασύρθηκε από τα νερά χειμάρρου.

Νεκρός ο κτηνοστρόφος

Εξήντα πυροσβέστες και εξειδικευμένοι δύτες της ΕΜΑΚ, αναζητούσαν από χθες τον 61χρονο κτηνοτρόφο, πατέρα 5 παιδιών, που χάθηκε στον Εμπρόσνερο του δήμου Αποκορώνου, ενώ επέβαινε στο αυτοκίνητό του παρασυρμένος από τα νερά ορμητικού χειμάρρου. Ο αγρότης κινείτο με αγροτικό αυτοκίνητο και προσπαθούσε να προσεγγίσει σημείο που είχε τα πρόβατά του, μεταξύ Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη. Περίπου στις 2 το μεσημέρι, εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του, χωρίς όμως να βρεθεί ο ίδιος.

Τελικά, οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Μετά τις πολύωρες έρευνες εντοπίστηκε η σορός του άτυχου άνδρα και μάλιστα αρκετά χιλιόμετρα πιο κάτω από το σημείο που τον είχαν δει για τελευταία φορά.

Προληπτική  εκκένωση

Στον Δήμο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονταν στην περιοχή Πλατανιά Τσεσμές, καθώς ο ποταμός Πλατανιάς φούσκωσε επικίνδυνα και σε περίπτωση υπερχειλισης θα «έμπαινε» μέσα σε κατοικημένα. Συνολικά 44 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και τους δόθηκε η δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας, για απόψε τουλάχιστον, σε ένα από τα ΚΑΠΗ του δήμου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης αρχιπύραρχο Νίκο Λαγουδάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ «Το ποτάμι Πλατανιανός, εκτιμήθηκε 30 εκατοστά πριν την υπερχείλιση του και για τον λόγο αυτό τέθηκαν σε επιφυλακή. Στο σημείο επιχείρησαν 20 συνεργεία για απαντλήσεις υδάτων σε πλημμυρισμένες περιουσίες, αρκετά υπόγεια και για να απομακρύνουν κατοίκους που διαμένουν κατά μήκος της όχθης του ποταμού». Ο κ. Λαγουδάκης εξήγησε πως δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αλλά η μερική απομάκρυνση γίνεται για προληπτικούς λόγους.

Στο σημείο βρέθηκαν και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ όλη η προσπάθεια ήταν με στόχο να αντληθούν νερά από το σημείο και να σταλούν στην παραλία δεδομένου ότι ο ποταμός βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα.

Το ποτάμι φούσκωσε λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων η σφοδρότητα των οποίων δεν επέτρεψε την ταχύτερη απαστράγγισή του

Σπίτια εκκενώθηκαν επίσης στον Αλικιανό, αλλά και στις Βουκολιές στα Χανιά. Οι κάτοικοι που απομακρύνονταν μεταφέρονταν με λεωφορεία σε ΚΑΠΗ και ξενοδοχεία.

Κατάρρευση γεφυρών

Εν τω μεταξύ σοκαριστικό είναι το βίντεο που δείχνει την ώρα της κατάρρευσης της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη στα Χανιά. Η ισοπέδωση της γέφυρας καταγράφηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και το βίντεο είναι τρομακτικό. Η γέφυρα του Κερίτη, που έστεκε στο σημείο για 111 χρόνια και ήταν ένα μέρος της ιστορίας της περιοχής δεν υπάρχει πια, καθώς λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού. Δείτε περίπου στο πεντηκοστό δευτερόλεπτο του βίντεο τη στιγμή που η γέφυρα καταρρέει και οι κάτοικοι ξεσπούν σε επιφωνήματα λύπης και οργής ενώ κάποιοι αντιδρούν βλασφημώντας.

Εξάλλου, τμήμα της γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου, κατέρρευσε, αργά το βράδυ, μη μπορώντας να αντισταθεί στατικά στην ορμή των νερών από την Παλαιά Εθνική Οδό. Το τμήμα του δρόμου έχει αποκλειστεί χωρίς όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη διέλευση των κατοίκων, μιας και πρόκειται για την Παλαιά Γέφυρα που ένωνε τον οικισμό με την Παλαιά Εθνική Οδό πριν την Χάραξη του ΒΟΑΚ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης, αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης.

Συνολικά επτά γέφυρες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ δύο από αυτές έχουν καταρρεύσει εντελώς. Για το λόγο αυτό, ο Στρατός στέλνει σήμερα στην Κρήτη δύο μεγάλες γέφυρες ώστε να αποκατασταθεί προσωρινά η κυκλοφορία.

Στο μεταξύ προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν ακόμη αρκετοί οικισμοί στα σύνορα του νομού Ρεθύμνου με τα Χανιά, προβλήματα τα οποία ξεκίνησαν να παρουσιάζονται νωρίς χθες το απόγευμα και έχουν σχέση με τις κατολισθήσεις.

 z2