Επίλογος θανάτου για την 15χρονη Έλλη που έζησε την ζωή της σε κλουβί

Από τα επτά της ζούσε σε ένα κλουβί στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία στα Λεχαινά. Μετά από δημοσιεύματα η Έλλη μεταφέρθηκε στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, όπου και εκεί ζούσε κλεισμένη σε ένα δωμάτιο ειδικά διαμορφωμένο που ονομάζεται «soft room».

Τον επίλογο σε αυτήν την ιστορία της ντροπής έγραψε τελικά ο θάνατος, σκορπώντας θλίψη σε γνώριζαν την ιστορία της 15χρονης. Το άτυχο κορίτσι πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ενώ τα αίτια του θανάτου της ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί.

Ο θάνατός της ήρθε στο φως μέσα από τα social media και συγκεκριμένα από την ομάδα «Μηδενική ανοχή – Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων». Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στο 3ο δημοτικό κοιμητήριο Αθήνας. Μάλιστα αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος που σημειώνεται στο συγκεκριμένο κέντρο καθώς πριν από ένα μήνα πέθανε άλλη μία κοπέλα 35 ετών.

Η ανάρτηση  

Αιφνίδιος θάνατος 15χρονης  στο ΠΙΚΠΑ Bούλας. Την Έλλη τη συναντήσαμε τον Νοέμβριο του 2015 στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών. Βρισκόταν κλεισμένη σε ένα δωμάτιο ειδικά διαμορφωμένο που ονομάζεται «soft room». Τις ελάχιστες ώρες που περνούσε έξω ζητούσε να βρίσκεται με μια συνομήλικη φίλη της από το διπλανό δωμάτιο που «ζούσε» μέσα σε ένα κλουβί.

Η Έλλη και η Μαρία,  πήγαιναν 3 φορές την εβδομάδα στο ειδικό σχολείο των Λεχαινών συνοδεία νοσηλεύτριας με λευκή ποδιά και μπλε γάντια και όταν επέστρεφαν έμπαιναν στο κλουβί και στο «soft room» αντίστοιχα. Την ιδρυματική απάνθρωπη ρουτίνα τους έσπασε η δική μας παρουσία. Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής μας τα «κορίτσια μας», με δική μας ευθύνη, βγήκαν στον ήλιο, έκαναν κούνια, γέλασαν με την ψυχή τους και περάσαμε μαζί τους αξέχαστες στιγμές.

Με την επιστροφή μας από τα Λεχαινά, ένα από τα πράγματα που αξιώσαμε από το αρμόδιο υπουργείο ήταν η μεταφορά των δύο ανήλικων ατόμων από τα Λεχαινά. Πράγματι, στις 07/3/2016, η Έλλη και η Μαρία μεταφέρθηκαν στο ΚΑΑΠ [Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων] Βούλας.

Έτσι είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε αρκετές φορές εντός και εκτός ιδρύματος τα κορίτσια μας. Εχθές, 19/2/2019, ενημερωθήκαμε ότι η 15χρονη Έλλη πέθανε. Στον μακρύ κατάλογο των αναπήρων που έζησαν όλη τους τη ζωή σε ίδρυμα προστέθηκε το κορίτσι με τις αφέλειες. Συντετριμμένες/οι από τον πρόωρο και άδικο χαμό της αξιώνουμε από την πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες για την αποϊδρυματοποίηση στην Ελλάδα.

ΚΑΝΕΝΑ παιδί ανάπηρο ή μη δεν αξίζει αυτή τη ζωή. ΚΑΛΟΥΜΕ την κοινωνία των ανθρώπων σε συμπόρευση, ώστε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στις λογικές της «ιδρυματικής φροντίδας». Έλλη συγνώμη που δεν ήρθαμε τον τελευταίο μήνα. ΔΕΝ θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων

Την απίστευτη ιστορία της Έλληςείχε φέρει στο φως δημοσίευμα του Έθνους

Το υπουργείο Εργασίας είχε απαντήσει  λέγοντας πως το παιδί στο κλουβί ήταν «οριακή περίπτωση»