«Τώρα είναι αργά. Κανονικά θα λειτουργήσει το 10όροφο που κρύβει την Ακρόπολη»

«Πολύ δύσκολα μπορεί να αλλάξει κάτι» λένε φορείς της αγοράς ακινήτων, αναφορικά με το 10όροφο ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου 5. «Εφόσον έχει τηρηθεί η κείμενη πολεοδομική νομοθεσία και ιδίως από τη στιγμή που το κτίριο είναι αποπερατωμένο,  θα λειτουργήσει κανονικά εντός του επόμενου διμήνου» εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Πρόκειται για επένδυση 10 εκατ. ευρώ που υλοποιείται από την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat κ.τ.λ.). Οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το 2017 και πλέον το κτίριο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αποπεράτωσης, καθώς απομένουν μόνο παρεμβάσεις στο εσωτερικό του.

Εξαγορά κι άλλου ακινήτου

Σύμφωνα με την Καθημερινη  η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά ενός ακόμη ακινήτου στην περιοχή. Συγκεκριμένα, πλειοδότησε για την απόκτηση ενός πολυώροφου σταθμού αυτοκινήτων, συνολικής επιφανείας 5.530 τ.μ., καταβάλλοντας το συνολικό ποσό του 1,38 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για διατηρητέο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φαλήρου 22 και Δημητρακοπούλου 21-23-25 στην Αθήνα και αποτελείται από δύο υπόγεια και έξι ορόφους ανωδομής.

Επί του παρόντος, αξιολογούνται όλες οι πιθανές επιλογές αξιοποίησης, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι δεν προβλέπεται η προσθήκη νέων ορόφων. Αντιθέτως, όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχα έργα, οι εταιρείες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων προτιμούν να ανακατασκευάζουν μόνο το εσωτερικό των κτιρίων, γνωρίζοντας ότι μια πιθανή κατεδάφιση κι εκ νέου ανέγερση αποτελεί χρονοβόρο διαδικασία, η οποία μάλιστα πολλές φορές κινδυνεύει με αποτυχία, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που δεν κατέστη εφικτό να εκδοθεί καν οικοδομική άδεια.

29 ακίνητα

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο 29 ακινήτων, επιφανείας 34.000 τ.μ. και συνολικής εκτιμώμενης αξίας 74,6 εκατ. ευρώ. Τα ετήσια έσοδα από τις μισθώσεις ανέρχονται σε 5,8 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση διαμορφώνεται στο 8,7%. Τα περισσότερα από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της είναι εμπορικά καταστήματα του δικτύου της Coco-Mat, όπως επίσης και ξενοδοχεία πόλης, καθώς εκτός από το ακίνητο της οδού Φαλήρου η εταιρεία έχει αναπτύξει ξενοδοχειακές μονάδες και στο Κολωνάκι.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα εντός του 2018 η Μπλε Κέδρος είχε προβεί στην απόκτηση, αντί ποσού της τάξεως του 1,08 εκατ. ευρώ, ενός ισόγειου τραπεζικού καταστήματος που μισθώνεται από την Attica Bank στη λεωφ. Κηφισίας 340, στο ύψος του Νέου Ψυχικού. Πρόκειται για ακίνητο συνολικής επιφανείας 473,2 τ.μ., καθώς, πέραν του ισογείου των 183 τ.μ., περιλαμβάνονται υπόγειο αντίστοιχης επιφάνειας και ημιώροφος 107 τ.μ., όπως και επτά θέσεις στάθμευσης.