Ο «πόλεμος» του Airbnb: Τι απαντούν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων στους ξενοδόχους

Την δική τους απάντηση δίνουν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων Airbnb μετά την  δημοσιοποίηση της έρευνας της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακου Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ο Ανδρέας Χίου,  πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (pasida.gr) μίλησε στο ethnos.gr και σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας της Grant Thornton, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά «προφανώς ήταν πληρωμένη από την Ένωση Ξενοδόχων, άλλωστε αυτό είναι γραμμένο και στην επίσημη ταυτότητα της έρευνας, οπότε αναγκαστικά θα υποστήριζε τις θέσεις των ξενοδόχων». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εν λόγω έρευνα δεν μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενική, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ελάχιστα.

Αναφερόμενος στα θετικά της βραχυχρόνιας μίσθωσης τονίζει: «Το πιο απλό που μπορώ να σας πω είναι ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει βοηθήσει τις γειτονιές της Αθήνας. Σίγουρα αρχικά δεν υπήρχε σωστό φορολογικό καθεστώς, όμως από τον Οκτώβρη και μετά έχει δημιουργηθεί αυτό το καθεστώς,  το οποίο τηρούν όλα τα μέλη μας»«Δεν έχει γίνει μία αντικειμενική έρευνα από κάποιο φορέα ωστε να υπάρχουν ακριστατιστικά στοιχεία», λέει. «Εμείς έχουμε ξεκινήσει επαφές με κάποιους φορείς, ώστε να  συγκεντρώσουμε ακριβή στατιστικά στοιχεία. Προς το παρόν διαθέτουμε κάποια στοιχεία από τα μέλη μας ή από οργανισμούς που ασχολούνται με στατιστικά.»

 

Εκτινάχθηκαν τα έσοδα από Airbnb και χρυσές βίζες

Τα έσοδα

Ο κ. Χίου σχολιάζει τον αριθμό των εσόδων που αναφέρει η µελέτη της Grant Thornton, σύμφωνα με την οποία η ενοικίαση σπιτιών µέσω ιστοσελίδων, µε επικρατέστερη, βάσει µεριδίου αγοράς, αυτήν της εταιρείας Airbnb απέφερε το 2018 έσοδα 1,9 δισ. ευρώ στους «παίκτες» της συγκεκριµένης αγοράς, ιδιοκτήτες και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που ενοικιάζονται βραχυπρόθεσµα: «Να σκεφτούμε το εξής: Όταν μιλάμε για μεγάλα ξενοδοχεία που ελέγχονται από πολυεθνικές αντιλαμβανόμαστε ότι τα έσοδα αυτά δεν μένουν στην Ελλάδα. Αντιθέτως, τα έσοδα των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι έχουν βάλει τα ακίνητά τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, επιστρέφουν στην τοπική αγορά» και συνεχίζει: «Στις γειτονιές γύρω από τα Airbnb αναπτύσσονται και άλλες δραστηριότητες, ανοίγουν επιχειρήσεις, καταστήματα παραδοσιακής τέχνης, καφετέριες κλπ».

«Δεν απειλούμε τα ξενοδοχεία»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων υπογραμμίζει πως η κατηγορία τουριστών που επιλέγει ένα Airbnb για τη διαμονή της δεν ταυτίζεται με εκείνη που θα επιλέξει να μείνει σε ξενοδοχείο. «Ο τουρίστας που θα έρθει σε εμάς δεν θα πάει σε ένα ξενοδοχείο να μείνει. Συνήθως πρόκειται για οικογενειάρχες, οι οποίοι αναζητούν μια πιο οικονομική λύση για να έρθουν με την οικογένειά τους. Δεν πιστεύω ότι εμείς απειλούμε τα ξενοδοχεία. Είναι ένα άλλο είδος, ένας άλλος τύπος τουρισμού. Και αν δεν το βρουν στην Ελλάδα οι τουρίστες, θα το βρουν στην Τουρκία, για παράδειγμα.»

«Η τιμολογιακή πολιτική των ξενοδοχείων είναι ασύμφορη για μία οικογένεια. Ένα δίκλινο δωμάτιο που κοστίζει 160 ευρώ είναι απαγορευτικό για μια οικογένεια, όταν μπορεί να βρει πολύ καλά διαμερίσματα με 350 ευρώ την εβδομάδα», αναφέρει.

Όσον αφορά στο θέμα της αλλοίωσης της ταυτότητας της γειτονιάς από την υπερπληθώρα Airbnb ο κ. Χίου σχολιάζει : «Ας υποθέσουμε ότι σε κάθε πολυκατοικία υπάρχει ένα διαμέρισμα Airbnb -το οποίο δεν ισχύει βέβαια- αλλά ακόμη και αυτό να συνέβαινε, πώς θα μπορέσει ένα τόσο μικρό ποσοστό να αλλοιώσει τη γειτονιά;

Ή θα πούμε εμείς δεν θέλουμε καθόλου ξένους στις γειτονιές μας και τους  θέλουμε σαν γκέτο στα ξενοδοχεία ή θα δεχτούμε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

«Τα κέρδη δεν είναι αστρονομικά»

Η  Κατερίνα Γιορταμή κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης και όπως λέει στο ethnos.gr, μαζί με την κόρη της  μισθώνει 2 διαμερίσματα σε τουρίστες. «Οι περικοπές στους μισθούς μας, η υψηλή φορολογία στα ακίνητα και τα εισοδήματα, το υψηλό κόστος συντήρησης των ακινήτων και η μεγάλη οικονομική ζημιά  που είχαμε από ασυνεπή Έλληνα ενοικιαστή μας έκαναν να στραφούμε στη βραχυχρόνια μίσθωση και δεν το μετανοιώσαμε. Πολλοί γνωστοί και φίλοι επίσης μισθώνουν με βραχυχρόνια μίσθωση για παρόμοιους λόγους. Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές βραχυχρόνιας μίσθωσης του Ν. Ηρακλείου  κάνουμε συχνά συνελεύσεις όπου συζητούμε τα προβλήματα που υπάρχουν, γιαυτό και έχουμε κάνει μια ομάδα που σκοπό έχει να προβάλει και τη δική μας άποψη»,αναφέρει.

«Έρχονται σε εμάς τουρίστες από όλες τις Ηπείρους και όλες τις χώρες, κυρίως οικογένειες. Ενοικιάζουν αυτοκίνητα, ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, τρώνε στα ταβερνάκια της περιοχής, χρησιμοποιούν ταξί αρκετοί από αυτούς, θέλουν να έχουν επικοινωνία με μας, ενδιαφέρονται για τα ήθη και έθιμα της περιοχής, για την “άγνωστη” Κρήτη που υπάρχει έξω από τα τουριστικά μέρη», σχολιάζει η κ. Γιορταμή.

«Τα έξοδα μας δεν εκπίπτουν από τη φορολογία, δεν αφαιρείται η προμήθεια της πλατφόρμας από τα μεικτά έσοδα αλλά φορολογείται και αυτή, δεν παίρνουμε χρηματοδοτήσεις από ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα όπως τα ξενοδοχεία για ανακαινίσεις, για αγορά εξοπλισμού, για πρόσληψη προσωπικού. Όλα τα έξοδα είναι δικά μας, επομένως τα κέρδη δεν είναι αστρονομικά όπως θέλουν να τα εμφανίσουν».