Επισήμως υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, Τσίπρας και Ζάεφ - 300 και πλέον οι υποψήφιοι συνολικά

Είναι επίσημο. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, είναι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, για την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά… δεν είναι οι μόνοι. Περισσότερες από 300, είναι οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή, που εδρεύει στη Νορβηγία και που σήμερα ενέκρινε την υποψηφιότητα των δύο πρωθυπουργών.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ καθώς και οι ηγέτες της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι κατάφεραν να λήξουν τη διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ορίστηκαν υποψήφιοι από ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς πέτυχαν να τερματίσουν μια διαμάχη πολλών ετών με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται πως η Τυνήσια κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 2015, Ουιντέντ Μπουσαμαουί,  είχε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει ήδη απευθύνει επιστολή προς την Επιτροπή για το Νόμπελ Ειρήνης, προτείνοντας ως υποψηφίους για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Όπως ανέφερε η σχετική 0ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ, η Ουιντέντ Μπουσαμαουί, στην επιστολή της αυτή προς τον Ζόραν Ζάεφ, εκφράζει την πεποίθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μοντέλο για την ειρηνική και εποικοδομητική επίλυση διμερών και πολυμερών διαφορών μεταξύ γειτονικών χωρών, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα στα Βαλκάνια αλλά και ευρύτερα.

Προτεινόμενα για εσάς