«Αθώα η καθαρίστρια για το πλαστό απολυτήριο» είπε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελους Εφετείου Λάρισας και να κηρυχθεί αθώα η κατηγορούμενη για το αδίκημα της απάτης κατ’εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα» εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή,

Η 53χρονη, που βρέθηκε αυτοπροσώπως στη δικαστική αίθουσα για να ακούσει τη διαδικασία, δεν αποκλείεται να μην χρειαστεί να επιστρέψει ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για να δικαστεί εκ νέου.

Αν ο Αρειος Πάγος κρίνει πως δεν έχει τελεσθεί παράνομη πράξη, τότε η δικαστική περιπέτεια της καθαρίστριας ολοκληρώνεται και δεν χρειάζεται να επιστρέψει εκ νέου στις δικαστικές αίθουσες.

Τι ζήτησε η εισαγγελέας

Για την απάτη κατ’ εξακολούθηση:

Η απάτη προκλήθηκε άπαξ, η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διατάξεις. «Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015 που ήταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο λαμβάνοντας τους μισθού της. Ο αληθής χρόνος τέλεσης όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής» υποστήριξε και πρόσθεσε: «η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της.

Για τη ζημία:

Δεν επέρχεται μείωση περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα. Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου καθώς και ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη για την απάτη αφού δεν υπήρχε βλάβη για το Δημόσιο.

Τι είπε η καθαρίστρια

Η 53χρονη κατά την έξοδό της από την δικαστική αίθουσα είπε: «Είμαι χαρούμενη, ευτυχισμένη κι ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν. Θέλω να πάρω πίσω τη δουλειά μου μέσα από μένα και την απόφαση του Αρείου Πάγου να βοηθηθούν από το Γολγοθά που πέρασα εγώ κι άλλοι. Δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ηταν στίγμα για μένα 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου και μεγαλώνω. Ωστόσο δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα».