Και η Πυροσβεστική θέλει τον...παπά της - Ίδρυση θρησκευτικής υπηρεσίας

Θρησκευτική υπηρεσία αποκτά και η Πυροσβεστική, σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου με την υπογραφή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Βασίλειου Ματθαιόπουλου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο ethnos.gr στόχος αυτής της «υπηρεσίας» θα είναι η πνευματική θωράκιση και ενίσχυση του θρησκευτικού συναισθήματος του προσωπικού, αλλά και «να μεριμνά για τη θρησκευτική και πνευματική καλλιέργεια του προσωπικού με τη Θεία Λατρεία και άλλες ποιμαντικές εκδηλώσεις».

Με βάση τη σχετική απόφαση, το γραφείο θρησκευτικού θα υπάγεται απευθείας στον συντονιστή υποστήριξης με σωρεία αρμοδιοτήτων, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι από τη σύστασή του «δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού».

Πηγές της Πυροσβεστικής υπογραμμίζουν στο «Εθνος» ότι ακόμη δεν γνωρίζουν πότε και πώς θα στελεχωθεί το συγκεκριμένο γραφείο, η έδρα του οποίου θα είναι στο επιτελείο του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στα καθήκοντα του επικεφαλής του θα είναι η συμπαράσταση στα πνευματικά προβλήματα του προσωπικού της Πυροσβεστικής και των μελών των οικογενειών τους, η μέριμνα για την έκδοση εντύπων και περιοδικών θρησκευτικού περιεχομένου, καθώς και ο συντονισμός της ιεραποστολικής δραστηριότητας.

Τα παρεκκλήσια

Παράλληλα, θα πρέπει να εισηγείται, μεταξύ άλλων, την ανέγερση και να μεριμνά για τη συντήρηση των παρεκκλησίων που έχουν ιδρυθεί με πρωτοβουλία του Πυροσβεστικού Σώματος και διοικούνται από τριμελείς επιτροπές που απαρτίζονται από πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Θρησκευτική υπηρεσία διαθέτει και η Ελληνική Αστυνομία. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ., «η ευεργετική παρουσία της Εκκλησίας στο δύσκολο έργο του αστυνομικού διαπιστώθηκε από πολύ παλιά, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Σώματος της Χωροφυλακής (1833). Οι θρησκευτικές ανάγκες των ανδρών εξυπηρετήθηκαν για πολλές δεκαετίες από τους στρατιωτικούς ιερείς. Το ίδιο συνέβη και με το Σώμα της Αστυνομίας Πόλεων». Η συγκεκριμένη υπηρεσία στην Αστυνομία ξεκίνησε επίσημα το 1944.