Καταδίκη Αμβρόσιου παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση - Mία ιδιαίτερη κρίσιμη απόφαση για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά

Ένοχος κρίθηκε για την κατηγορία της ρητορικής μίσους, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας Αμβρόσιος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή.

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, κρίθηκε μάλιστα ένοχος, παρά την εισαγγελική πρόταση για αθώωσή του κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, για ένα από τα πολλά κηρύγματα μίσους που κατά καιρούς έχει κάνει.

Την αθώωση του μητροπολίτη Αμβρόσιου, είχε προτείνει η εισαγγελέας.

Η κατηγορία εναντίον του ήταν η κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και ρητορικής μίσους. Μεταξύ των πολλών άλλων που έγραφε στο επίμαχο κείμενο, ανέφερε για τους ομοφυλόφιλους «Φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή!».

Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης της δικαστικής απόφασης άτομα που βρίσκονταν στο ακροατήριο προχώρησαν σε αποδοκιμασίες, ενώ μέσα και έξω από την δικαστική αίθουσα υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της, η συνήγορος πολιτικής αγωγής Κλειώ Παπαπαντολέων δήλωσε ότι «είναι μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, η οποία βάζει όριο, όχι τον ρατσιστικό λόγο γενικώς από οποιονδήποτε κι αν εκφέρεται, αλλά βάζει όριο στον ιδιαίτερα εμπρηστικό λόγο όταν εκφέρεται από ένα πρόσωπο, το οποίο μπορεί να έχει πολύ μεγάλη απήχηση και επιρροή στον κόσμο και όταν ο λόγος αυτός θέτει σε διακινδύνευση την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του προσώπου». «Θεωρούμε», συνέχισε, «ότι ήταν μία ιδιαίτερη κρίσιμη απόφαση για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά».