Χουλιάρας: Πάνω από 2700 σεισμικές δονήσεις έως τώρα στη Ζάκυνθο

Περισσότερες από 2700 σεισμικές δονήσεις μετά τα 6,8 Ρίχτερ της Ζακύνθου έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, όπως ενημερώνει μέσα από την σελίδα του στο Facebook ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, ενώ τονίζει πως παρατηρείται φθίνουσα πορεία τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τον αριθμό των σεισμών.

Συγκεκριμένα ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι: «Πάνω από 2700 σεισμοί έχουν καταγραφεί και αναλυθεί στην μετασεισμική ακολουθία των 6.8 Ρίχτερ της Ζακύνθου από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Την άλλη εβδομάδα συμπληρώνουμε τον τρίτο μήνα και φθίνουσα πορεία σε μεγέθη και αριθμό σεισμών συνεχίζει».

Για την ιστορία, θυμίζουμε, ότι ξημερώματα Παρασκευής 26ης Οκτωβρίου 2018, η Ζάκυνθος σείεται από τον σεισμό των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται, στην υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, 53χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 5χλμ.

Παρά το μέγεθος του σεισμού δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενώ και οι υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα ήταν περιορισμένες αφού από το 1953 και μετά στη Ζάκυνθο όπως και στην Κεφαλονιά εφαρμόστηκε αντισεισμικός κανονισμός στην κατασκευή των κτιρίων και κατοικιών έτσι ώστε να αντέχουν σε ισχυρές δονήσεις.