31 οι ύποπτοι φάκελοι σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας - Ποια η ουσία που περιέχουν

Τους 31 έχουν φτάσει οι «ύποπτοι» φάκελοι που έχουν εντοπιστεί σε εκπαιδευτικά κυρίως ιδρύματα σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για 30 φακέλους που έχουν καταγραφεί επίσημα από την αστυνομία και έναν ακόμα που δήλωσε από χτες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ότι παρέλαβε πριν τα Χριστούγεννα, αλλά τον πέταξε γιατί δεν θεώρησε ότι ήταν κάτι σημαντικό και δεν βρέθηκε.

Τι περιέχουν

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όσοι φάκελοι έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής στο Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώθηκε ότι δεν περιέχουν καμία σκόνη όπως ειπώθηκε αρχικά, αλλά είναι εμποτισμένοι με την ίδια ουσία που βρέθηκε και στον φάκελο της Μυτιλήνης, δηλαδή μια βιομηχανική ουσία για κόλλες και μελάνια εκτυπώσεως, που δεν είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε συνεργασία με τις άλλες αρχές ασφαλείας, αναζητά στοιχεία για τον αποστολέα ή τους αποστολείς των φακέλων, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν αρχίσει να στέλνονται εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, αφού κάποιοι βρέθηκαν πριν από τις γιορτές, αλλά συνεχίζουν να φτάνουν καινούργιοι.

Αναλυτικά

Συγκεκριμένα χθες βρέθηκαν συνολικά 14 φάκελοι, μαζί με αυτόν της Μυτιλήνης) και άλλοι 16 εντοπίστηκαν σήμερα.

Ο ένας από τους φακέλους, υπενθυμίζεται ότι εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ της Κέρκυρας, πριν φτάσει στο πανεπιστήμιο, ένας δεσμεύτηκε στον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ ένας ακόμα φάκελος εστάλη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), στη Μόρια Λέσβου.

Εκτός από τους προαναφερόμενους φακέλους, οι υπόλοιποι έχουν εντοπιστεί, ή ενημερώθηκαν οι αρχές ότι παρελήφθησαν από πανεπιστημιακά, ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα:

Χτες: Σε Χανιά, Βόλο, Αργοστόλι, ‘Αρτα, ΑΣΠΕΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) στο Ηράκλειο Αττικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη.

Σήμερα: Πάντειο Πανεπιστήμιο, Καλαμάτα, Λαμία, Ιωάννινα, Ρέθυμνο, Κόρινθο (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών), Ναύπλιο (Καλών Τεχνών), Σχολή ΑΚΤΟ Αθήνας, και IFT College στην Καλλιθέα.

Μην τους ανοίγετε…

Ανακοίνωση προς όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για τη διαχείριση υπόπτων φακέλων δημοσιοποίησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Μετά από τα συνεχή κρούσματα αποστολής φακέλων με αποστολέα, κυρίως, από την Ινδία, παρακαλούνται όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τη λήψη και το άνοιγμα φακέλων που φέρουν ύποπτο περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, συνιστάται να μην ανοίγουν τους φακέλους αυτούς».

Αποστολή από Ινδία – Ισλάμ και Αραβικά συνθήματα

Όλοι οι φάκελοι είναι πανομοιότυποι, έχουν άγνωστο αποστολέα και φαίνεται ότι έχουν σταλεί από την Ινδία, εκτός από αυτόν στη Μόρια, που φέρει ως τόπο αποστολής το Ομάν και έναν από τους τρεις στην Πάτρα, που είναι από την Ντόχα του Κατάρ.

Τα δείγματα των φακέλων που εστάλησαν από τον ίδιο αποστολέα, την Ινδία, μεταφέρθηκαν στο Χημείο του Κράτους για τον απαιτούμενο έλεγχο, από τον οποίο προέκυψε ότι δεν εμπεριέχουν κάποια επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου ουσία.

Όλοι οι φάκελοι μεταφέρονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους στην Αθήνα, το οποίο έχει τεθεί από χτες σε επιφυλακή από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και δουλεύει επί 24ωρου βάσεως και το Σαββατοκύριακο, ενώ από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), της ΕΛ.ΑΣ, έχει δοθεί εντολή στις περιφερειακές υπηρεσίες, όσοι φάκελοι εντοπίζονται από δω και στο εξής να φυλάσσονται στα τοπικά χημεία, μέχρι να παραληφθούν από τα ειδικά κλιμάκια για την Αθήνα.

Μέχρι το πρωί αναμένεται ότι θα φτάσουν από την ηπειρωτική Ελλάδα όλοι οι φάκελοι στην Αθήνα με αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής, ενώ από τα νησιά θα μεταφερθούν αύριο.