Στον πάγο το 63% της Ελλάδας - Η πιο εκτεταμένη χιονοκάλυψη από το 2004

Το 63 τοις εκατό της χώρας καλύφθηκε με χιόνι, με τις απανωτές επισκέψεις του Ραφαήλ, της Σοφίας και του Τηλεμάχου, από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μετά.

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη έκταση χιονοκάλυψης από το 2004 που υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, στην οποία οδήγησε η παρατεταμένη περίοδος ψύχους στη χώρα μας, με τα διαδοχικά συστήματα κακοκαιριών που έπληξαν όλη την επικράτεια. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι σήμερα.

Αρχικά η κακοκαιρία “Ραφαήλ” που ξεκίνησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αύξησε σημαντικά την έκταση της χιονοκάλυψης από το 4% στο 49%. Στη συνέχεια η κακοκαιρία “Σοφία” αύξησε ακόμη κατά 14% τη χιονοκάλυψη (δηλαδή περίπου στο 63%) κυρίως με νέες χιονοπτώσεις στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Τέλος, οι επόμενες κακοκαιρίες “Τηλέμαχος” και “Υπατία” διατήρησαν σε πολύ υψηλά επίπεδα την έκταση της χιονοκάλυψης, σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου.

xioni
Ωστόσο η άφιξη της Υπατίας, αναθέρμανε κυριολεκτικά το κλίμα, καθώς οι θερμές αέριες μάζες κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου φαινομένου με τος ισχυρούς νοτιάδες, έχουν ήδη λιώσει σημαντικά μεγάλη ποσότητα χιονιού στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα, επομένως αναμένεται σημαντική μείωση της έκτασης χιονοκάλυψης τις επόμενες ημέρες.