Στο στόχαστρο του ΣΕΠΕ η αδήλωτη εργασία - Έλεγχοι και πρόστιμα

Μπαράζ ελέγχων και «τσουχτερά» πρόστιµα, στο κλείσιμο της χρονιάς, για το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας, με την αδήλωτη εργασία, στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών.  Συγκεκριμένα τον Δεκέµβρη οι ελεγκτικές Αρχές προχώρησαν σε 1.233 ελέγχους, εντοπίζοντας 415 παραβάτες και επιβάλοντας πρόστιµα ύψους 1.634.186 ευρώ.
Την ίδια στιγµή, σύµφωνα µε υψηλόβαθµα στελέχη του υπουργείου Εργασίας τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας σταδιακά µειώνονται, µε την υποδηλωµένη εργασία να παραµένει το µεγάλο «αγκάθι» στην αγορά εργασίας, καθώς η τάση στην αγορά εργασίας είναι ο µετασχηµατισµός της αδήλωτης εργασίας σε υποδηλωµένη.

Mε βάση τα στοιχεία του συστήµατος «Άρτεµις», η αδήλωτη εργασία από 19,17% το 2014 έπεσε σε 12,4% το 2017. Μάλιστα, υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιµούν ότι το 2018 τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας θα πέσουν κάτω από το 10%.

Στο πλαίσιο αντιµετώπισης της υποδηλωµένης εργασίας, το ΣΕΠΕ και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σχέδιο αυστηροποίησης των ποινών για τους επιχειρηµατίες που αυθαιρετούν και κρύβουν τις σχέσεις πλήρους απασχόλησης πίσω από άτυπες συµβάσεις µερικής, ενώ το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει την αυστηροποίηση των ποινών για τους εργοδότες που κάνουν κατάχρηση της µερικής απασχόλησης.
Στο σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες περιλαµβάνονται τόσο η αύξηση των ποινών για την παράβαση της υποδηλωµένης εργασίας όσο και η δηµιουργία αντικινήτρων στους εργοδότες.

ΟΙ έλεγχοι του ΣΕΠΕ, προετοιµάζονται µε τη χρήση ειδικής εφαρµογής στην «Εργάνη», έτσι ώστε ο έλεγχος να διεξαχθεί την περίοδο που υπάρχει µεγαλύτερη πιθανότητα εντοπισµού παράβασης, ενώ οι επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί µε παραβάσεις επανελέγχονται σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να δηµιουργηθεί ένας µηχανισµός συµµόρφωσης των παραβατικών επιχειρήσεων.