Άκυρη η δωρεά στον Ευαγγελισμό από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ακυρώνεται η χρηματική δωρεά, για το κατασκευαστικό έργο υποδομής στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με ομόφωνη απόφαση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς το ΔΣ του νοσοκομείου ενημέρωσε ότι δεν συμφωνεί να προχωρήσει το έργο όπως είχε εξαρχής συμφωνηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, προβλεπόταν η χρηματοδότηση μελέτης και ο σχεδιασμός κτιρίου που θα λειτουργούσε ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων» στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Επιφυλάξεις

Είχαν ωστόσο, ευθύς εξαρχής διατυπωθεί επιφυλάξεις από το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του «Ευαγγελισμού» και το Σωματείο Εργαζομένων σχετικά με το έργο.
Οι αντιδράσεις του ΔΣ του νοσοκομείου αφορούσαν την αποκλειστική χρήση του νέου κτιρίου από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής, παραθέτοντας πως, λόγω κορεσμού των υφιστάμενων χώρων, στις νέες δομές θα έπρεπε να στεγαστούν μόνο υπάρχουσες υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

«Προκειμένου το ΙΣΝ να συμβάλει στη θετική έκβαση της πορείας του έργου, πραγματοποιήσαμε εκτεταμένες συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς κατά τις οποίες τονίστηκε η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου, δεδομένης της σημασίας που αποδίδει το ΙΣΝ στον τομέα της Νοσηλευτικής και την ενίσχυση και ανάπτυξη του παγκοσμίως. Οι προοπτικές, δε, που ένα έργο αυτού του χαρακτήρα, με την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, θα έφερνε για τον «Ευαγγελισμό», θα άνοιγε νέους ορίζοντες τόσο για το νοσοκομείο όσο και για τον ευρύτερο κλάδο της Νοσηλευτικής στην Ελλάδα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αγορά Εξοπλισμού

Πάντως, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, εξέφρασε τη βούληση, το ΙΣΝ να αξιολογήσει προτάσεις και ενδεχομένως να συνδράμει στην στήριξη του σημαντικού τομέα της Νοσηλευτικής επιστήμης στη χώρα, τόσο μέσα από πιθανές συνεργασίες με τη Σχολή Νοσηλευτών στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (το οποίο εξάλλου όταν συστάθηκε είχε ως βασικό στόχο την εκπαίδευση και κατάρτιση των Αδελφών Νοσοκόμων), όσο και με το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολή Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018, μεταξύ εκπροσώπων του ΙΣΝ και μελών του ΔΣ του νοσοκομείου, από την πλευρά του το ΙΣΝ τονίστηκε πάντως, ότι η δωρεά για την αγορά εξοπλισμού για το Νοσοκομείο θα προχωρήσει κανονικά, ανεξαρτήτως της ακύρωσης του κατασκευαστικού έργου.