Κακοκαιρία-Τηλέμαχος : Πότε (και πού) ξεκινά χιονοθύελλα στην Αθήνα

Παγετός και πολικές θερμοκρασίες που φτάνουν ακόμα και τους -21 βαθμούς επικρατεί στη χώρα, καθώς η κακοκαιρία με την ονομασία «Τηλέμαχος» έρχεται να πάρει την σκυτάλη από τη «Σοφία». Ο μετεωρολόγος του OPEN TV Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ανέφερε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας που έρχεται από τη Δευτέρα θα είναι ο ολικός παγετός, η παγωνιά και οι χιονοπτώσεις που θα είναι έντονες, ακόμη και μέσα στην Αττική.

Ενδεικτικό είναι ότι η θερμοκρασία στην Ξάνθη θα φτάσει τους -8, στα Ιωάννινα τους -12, στο Καρπενήσι στους -16, στη Φλώρινα τους -20 βαθμούς. Ακόμη, η θερμοκρασία στην Κηφισιά θα φτάσει τους -4, ενώ στη Χίο το θερμόμετρο θα δείξει -1.

Οι περιοχές που θα υπάρξει έντονη χιονόπτωση είναι τα νότια της Χαλκιδικής, οι Σποράδρες, η Εύβοια η Ανατολική Φθιώτιδα, η Αττική, σχεδόν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου καθώς και στα Επτάνησα. Μάλιστα, από την Κέρκυρα μέχρι και την Ζάκυνθο θα χιονίσει και σε χαμηλά υψόμετρα.

Χιονοπτώσεις στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, οι χιονοπτώσεις στην Αθήνα θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Δευτέρας από τα Βόρεια προάστια, ενώ η κορύφωση των φαινομένων θα σημειωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Συγκεκριμένα οι πιο πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα Βόρεια και τα Ανατολικά της Αττικής ενώ στη Γλυφάδα, και τα Νότια Προάστια, θα είναι πιο εξασθενημένες. Όπως εκτιμά ο μετεωρολόγος από το Ολυμπιακό Στάδιο και πάνω θα είναι πυκνές χιονοπτώσεις και θα υπάρξουν και χιονοστρώσεις.

Διακοπή κυκλοφορίας λόγω παγετού στο Πόρτο Γερμενό

Λόγω παγετού διακόπηκε από το απόγευμα της Κυριακής η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Παλαιοχωρίου- Πόρτο Γερμενού – Αττικής. Η διακοπή έχει γίνει και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Από την Τροχαία καλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους στη συγκεκριμένη περιοχή ή να κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες εάν υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Μπλακ άουτ στη Θεσσαλονίκη

Xωρίς ρεύμα έμειναν  σήμερα το απόγευμα πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης λόγω βλαβών που αποδίδονται στην κακοκαιρία των τελευταίων 24ωρων. Σύμφωνα με τη ΔΕΔΔΗΕ, προβλήματα ηλεκτροδότησης παρατηρούνταν από νωρίς την ίδια ημέρα σε Επανομή, Νέα Μηχανιώνα και Τρίλοφο, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης στον Δενδροπόταμο και στον δήμο Δέλτα, στη δυτική πλευρά της πόλης.

Ακόμη, προβλήματα καταγγέλλονταν σε νοικοκυριά που βρίσκονται κατά μήκος της κεντρικής οδού Βασιλίσσης Όλγας και σε γειτονιές της Χαριλάου. Συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάσταση των βλαβών.

Όπως τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εκτιμώμενος χρόνος αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Στο μεταξύ, το τσουχτερό κρύο παραμένει στη Θεσσαλονίκη, όπου ο υδράργυρος στο κέντρο της πόλης “έδειξε”, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, τους 3 βαθμούς Κελσίου. Κλειστοί εξακολουθούν να είναι οι επαρχιακοί δρόμοι Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου και Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου, περιφερειακά της Θεσσαλονίκης.