Καιρός: Πότε αναμένεται να χιονίσει στην Αθήνα (παρά τον ήλιο...)

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η χιονοκάλυψη θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη την Παρασκευή.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία» θα είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Χιονόπτωση στα Γιάννινα και στα ορεινά της Άρτας.

Φέρνει χιόνι στο κέντρο της Αθήνας η Σοφία

Οι ψυχρές μάζες που έχουν… κατασκηνώσει πάνω από την ελληνική επικράτεια, έχουν ντύσει με ένα λευκό πέπλο το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η Αθήνα έχει μείνει στην… απ’ έξω, ωστόσο, αν παραμείνει το ψυχρό κύμα, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των μετεωρολόγων θα παραμείνει, τότε θα δούμε νιφάδες ακόμα και στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να πέσει χιόνι στην Αθήνα και κάτω από τα 250-300 μέτρα, το μεσημέρι της Δευτέρας (7/1) ανήμερα του Άη Γιαννιού.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Χιονίζει σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας.

Στην Αττική, ο καιρός αναμένεται καλός μέχρι το μεσημέρι, ενώ από το μεσημέρι θα πέσουν ασθενείς βροχές. Η χιονόπτωση θα συνεχιστεί όπως και χθες (3/1) σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 300 μέτρα από το μεσημέρι και μετά. Η θερμοκρασία θα φτάσει στην ανώτερη τιμή της τους 7 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και θα είναι εντάσεως 6-7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη, θα χιονίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από τους 2 βαθμούς. Ο Βαρδάρης θα φέρει αρκετό κρύο και βοριάδες, που θα φτάνουν έως και τα 9 μποφόρ.