Έκρηξη στο Κολωνάκι: Πρόβα τρόμου από μαθητευόμενους

«Δεν πρόλαβα να πω καλημέρα αφού μόλις μπήκα μέσα στην καφετέρια έσκασε έγινε η έκρηξη και βρεθήκαμε όλοι κάτω. Είδα τον αστυνομικό να είναι κάτω πεσμένος και τραυματισμένος. Τα τζάμια στην καφετέρια δεν έσπασαν». Έτσι περιέγραψε την στιγμή της έκρηξης στον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας.

Την ίδια στιγμή  στελέχη της Αντιτρομοκρατικής λένε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν παραπέμπει σε κάποια γνωστή τρομοκρατική ομάδα, αλλά δείχνει πως πρόκειται για «εκπαιδευόμενους» τρομοκράτες, οι οποίοι έκαναν πρόβα.

Μπουκάλια και βαρελότα

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως ο εμπρηστικός μηχανισμός και η συνδεσμολογία της βόμβας μάλλον ήταν μία δοκιμή χτυπήματος. Μέσα στο μεταλλικό κουτί ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από μερικά μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό και πάνω σε αυτά ήταν δεμένα διάφορα βαρελότα, ενώ η συνδεσμολογία ήταν παρόμοια με αυτήν μίας ωρολογιακής βόμβας.

Τα στοιχεία αυτά κάνουν την Αντιτρομοκρατική να μιλάει για νέους τρομοκράτες που πειραματίζονται, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και κάποιο άλλο ενδεχόμενο για την ταυτότητα των δραστών, αφού ακόμα είναι πολύ νωρίς.

Αυτό πάντως που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό είναι πως δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση. Δεν έγινε κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την τοποθέτηση της βόμβας στον Άγιο Διονύσιο, όπως συμβαίνει συνήθως, και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι από τύχη δεν υπήρξαν θύματα από την έκρηξη στο Κολωνάκι, αλλά δύο τραυματισμοί, ενός αστυνομικού και του νεωκόρου του ναού του Αγίου Διονυσίου.

Την μετέφερε ο νεωκόρος

Η έκρηξη  σημειώθηκε στις 7:00 το πρωί έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου στην οδό Σκουφά 34 και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού και του νεωκόρου.

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε ένα μεταλλικό κουτί έξω από το ναό και την εντόπισε ο νεωκόρος, ο οποίος ενημέρωσε και την Αμεση Δράση. Ο ίδιος ωστόσο, για άγνωστο λόγο μετακίνησε το μεταλλικό κουτί από την είσοδο του ναού σε ένα παρτέρι δίπλα από την Εκκλησία.

Λίγα λεπτά αργότερα στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί και μόλις είπαν στον νεωκόρο να απομακρυνθεί, σημειώθηκε η έκρηξη.