Ξεσηκωμός των εκπαιδευτικών για τα «κριτήρια απολύσεων» - Ένταση στο υπουργείο

Χαρακτηρίζοντας τα κριτήρια μοριοδότησης ως «κριτήρια απολύσεων», περίπου 200 εκπαιδευτικοί,πραγματοποιούν έξω από το υπουργείο Παιδείας συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μέσα σε κλίμα έντασης.

Καθηγητές και δάσκαλοι, με τη στήριξη ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, εναντιώνονται στο σχεδιαζόμενο σύστημα διορισμών, από το οποίο προκύπτει ότι το 50% της μοριοδότησης θα βασίζεται στο πτυχίο και στην προϋπηρεσία τους και το άλλο 50% στην κατοχή ακαδημαϊκών τίτλων (διδακτορικό, μεταπτυχιακό, ειδικά σεμινάρια κ.ά.).

Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι το νέο σύστημα διορισμών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας υποβαθμίζει το πτυχίο τους και παράλληλα τους «αναγκάζει σε περαιτέρω τίτλους σπουδών και κατά συνέπεια σε επιπλέον έξοδα».

Κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους, σκαρφάλωσαν στην πύλη του υπουργείου και πέρασαν στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ η ένταση οξύνθηκε όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να τους διώξουν. Τελικά οι ένστολοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το σημείο, καθώς οι καθηγητές τούς έδιωξαν.

Καθηγητές και δάσκαλοι ζητούν  άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για τις προσλήψεις και το νέο σύστημα μοριοδότησης.

Δεν πήγαν

Ωστόσο νωρίτερα, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ δεν ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα που τους είχε απευθύνει για τις 9:30 το πρωί ο υπουργός Παιδείας σε αίθουσα της Βουλής. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών αναφέρουν ότι «η συνάντηση της Πέμπτης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο υπουργείο Παιδείας υπό την δυναμική αντίδραση του κλάδου».

Αναλυτικά οι προσλήψεις

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την εκπαίδευση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές προβλέπει ότι το 2019 θα προσληφθούν 4.500 εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή και 5.250 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν το 2020 και άλλοι τόσοι το 2021, ούτως ώστε να καλυφθούν συνολικά οι ανάγκες των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης.