O Ιαβέρης στο "ράλι" της ζωής: «Έκανα το αυτονόητο ως πατέρας» δηλώνει για τη δωρεά νεφρού στο γιο του και συγκινεί

«Στις 15 Δεκεμβρίου ξαναγεννήθηκα. Είμαι τυχερός που έχω έναν πατέρα που θα έδινε το νεφρό του όχι μόνο σε μένα, αλλά και σ’ έναν φίλο του», λέει ο γιος του Ιαβέρη, Κωνσταντίνος Μαρκουϊζος – «Σ’ αγαπώ» οι πρώτες λέξεις που αντάλλαξαν μετά το χειρουργείο πατέρας και γιος

«Σ’ αγαπώ» ήταν η πρώτη φράση που αντάλλαξαν πατέρας και γιος, μόλις ξύπνησαν έπειτα από επτά ώρες από την επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Ο θρύλος των αγώνων ράλι Τάσος Μαρκουίζος, γνωστός ως Ιαβέρης, συγκλόνισε με την πράξη του να δωρίσει τον ένα νεφρό στον γιο του Κωνσταντίνο, ο οποίος διαγνώσθηκε τον Ιανουάριο του 2014 με νεφρική ανεπάρκεια. Όμως για τον ίδιο ήταν μια αυτονόητη πράξη που θα έκανε κάθε πατέρας, όπως δήλωσε στο protothema.gr.

«Περίμενα αυτή τη στιγμή και τη σκεφτόμουν πάνω από 4 χρόνια, που θα ξύπναγα από τη νάρκωση και ο Κωνσταντίνος θα είχε πάρει ένα νεφρό που θα τον βοηθούσε να επανέλθει, να αναγεννηθεί. Το πρώτο πράγμα που ακούστηκε, ήταν “σε αγαπώ”. Έκανα το αυτονόητο, έδωσα ως πατέρας στον γιο μου το νεφρό μου. Αν τολμούσε και μου έλεγε ότι δεν το θέλει, θα γινόμουν ο πιο δυστυχισμένος άνθρωπος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιαβέρης στην κάμερα του Πρώτου Θέματος από το θάλαμο της Α΄ χειρουργικής κλινικής του Ευαγγελισμού όπου αναρρώνει. Μάλιστα έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα για τη δωρεά οργάνων καθώς ο ίδιος είναι παράδειγμα προς μίμηση: «Θα έπρεπε να συζητάνε οι οικογένειες. Μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα. Τα ζωτικά τους όργανα, τα μάτια τους, τα νεφρά τους, είναι κρίμα να πετιούνται. Εκατοντάδες ζωές θα μπορούσαν να γλιτώνουν».

«Στις 15 Δεκεμβρίου (ημέρα του χειρουργείου) ξαναγεννήθηκα. Είμαι πολύ χαρούμενος, πολύ συγκινημένος και πολύ τυχερός που έχω έναν πατέρα, ο οποίος θα έδινε το νεφρό του όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε ένα καλό του φίλο. Τέτοιος άνθρωπος είναι. Και αισθάνεται πιο ευτυχισμένος και από εμένα, διότι κάθε γονιός θέλει να βλέπει τα παιδιά του ευτυχισμένα» δήλωσε από την πλευρά του ο γιος του Ιαβέρη, Κωνσταντίνος Μαρκουίζος, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Οργάνων. Η οικογένειά του, προσθέτει, είναι πολύ αγαπημένη και μόλις ο ίδιος διαγνώσθηκε με νεφρική ανεπάρκεια, αμέσως όλοι προσφέρθηκαν να δώσουν το νεφρό τους, για να επιλεχθεί τελικά ως δότης ο πατέρας του. «Το “σ’ αγαπώ” το λέμε καθημερινά και με τον πατέρα μου και με τη μητέρα μου, που είναι μια ηρωίδα καθώς έχει σήμερα δυο ανθρώπους στο νοσοκομείο. Το “σ’ αγαπώ” το έχουμε σε καθημερινή βάση όπως και την αγκαλιά. Πες με “μπαμπάκια” πες με “μαμάκια”, αυτή είναι η διαδικασία, αυτή είναι η δεμένη οικογένεια και έτσι είμαστε χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο γιος του Ιαβέρη.

Ο Ιαβέρης αναμένεται να πάρει εξιτήριο τις επόμενες ημέρες, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, ενώ ο γιος του θα νοσηλευθεί για τουλάχιστον δέκα ημέρες ακόμη. «Η μετεγχειρητική πορεία του δότη, του πατέρα δηλαδή, καθώς και του λήπτη, του Κωνσταντίνου, είναι πάρα πολύ καλή. Το μόσχευμα, το δώρο του πατέρα προς τον γιο, λειτουργεί πολύ καλά. Ο δότης, επειδή έχει το μικρότερο βάρος της επέμβασης, με την έννοια ότι δεν έχει να δούμε άλλες εξετάσεις, μπορεί και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να πάρει εξιτήριο» δήλωσε ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Οργάνων Δρ. Βασίλης Βουγάς. «Το χειρουργείο πήγε καλά, εμείς ήμασταν πάντα επιφυλακτικοί για αυτό και η επαφή μας γίνεται αρκετές ημέρες μετά. Χρειάζεται μια παρακολούθηση από εδώ και πέρα, είμαστε αισιόδοξοι» είπε από την πλευρά του ο χειρουργός Δρ. Νικόλαος Ρουκουνάκης, ενώ ο έτερος χειρουργός που συμμετείχε στη μεταμόσχευση νεφρού, Δρ. Βασίλης Δρακόπουλος, τόνισε: «Το μεγαλύτερο δώρο ζωής και απόδειξη αγάπης είναι η δωρεά οργάνων. Θα ήθελα να τον συγχαρώ για τη γενναία απόφαση και να τον ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Σε αυτό το ράλι ζωής, νικητής ξαναβγήκε ο Τάσος».

“Διαμάντια” χαρακτήρισε ο Ιαβέρης τους γιατρούς που πραγματοποίησαν τη μεταμόσχευση νεφρού.. Στη φωτογραφία ο Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Οργάνων του Ευαγγελισμού Δρ. Βασίλης Βουγάς (κέντρο) με τους χειρουργούς Δρ. Βασίλη Δρακόπουλο (αριστερά) και Δρ Νικόλαο Ρουκουνάκη (δεξιά).

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (του Παναγιώτη Σουρέλη