Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα ξημερώματα στον Σκάι

Βόμβα εξερράγη στις 02:35 έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στο Νέο Φάληρο, επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου.

Από την ισχύ της βόμβας σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές. Έσπασαν τζαμαρίες γραφείων εργαζομένων, από τον πρώτο έως και τον έκτο όροφο του κτηρίου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Ο προαύλιος χώρος του ΣΚΑΪ βρίσκονται σκορπισμένα κομμάτια τζαμιών από τα γραφεία των ορόφων που έσπασαν από την μεγάλη ισχύ της έκρηξης.

Oι υλικές ζημιές είναι μεγάλες σχεδόν σε όλους τους ορόφους του κτηρίου. Οι μεγαλύτερες σημειώθηκαν στον τρίτο και τέταρτο όροφο, όπου βρίσκονται γραφεία εργαζομένων. Ψευδοροφές έπεσαν στο πάτωμα, τζαμαρίες έγιναν θρύψαλα.

Σημειώνεται ότι το ωστικό κύμα της έκρηξης ήταν τόσο ισχυρό, ώστε έγινε αισθητό σε μία απόσταση εκατοντάδων μέτρων από το κτήριο του ομίλου, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους των παρακείμενων περιοχών.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις για την επίθεση, χρησιμοποιήθηκε βόμβα 7 έως 10 κιλών και η εκρηκτική της ύλη ήταν ζελατινοδυναμίτιδα με νιτρινικό αμμώνιο και ΤΝΤ.

Στελέχη της  της ΕΛ.ΑΣ., πίσω από την επίθεση «βέπουν» την  τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Τα μέλη της έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες βομβιστικές επιθέσεις στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος,  της Eurobank στην οδό Σανταρόζα καθώς επίσης και το κτίριο του Εφετείου της Αθήνας, πριν από ένα χρόνο.

Το χρονικό

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο άγνωστος που προειδοποίησε για την έκρηξη τηλεφώνησε στη 01.50 στον ιστότοπο Ζούγκλα και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1  ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στον ΣΚΑΪ σε σαράντα πέντε λεπτά της ώρας, τονίζοντας «δεν είναι φάρσα».

Στις 02.37 εξερράγη ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος βρισκόταν μέσα σε έναν σάκο και ήταν τοποθετημένος έξω από το κτίριο — πιο συγκεκριμένα, σε πεζοδρόμιο απέναντι στην είσοδο των εγκαταστάσεων, σε απόσταση περίπου επτά μέτρων.Εκτιμάται ότι οι δράστες της επίθεσης πέρασαν από το σημείο, άφησαν τον σάκο και απομακρύνθηκαν.

skai2

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών. Οι κάμερες έχουν καταγράψει κάποια πράγματα, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσωπα που να αναγνωρίζονται.