Εκνευρισμός στο Μαξίμου για το Ποτάμι που κάνει...νερά

Από τη στάση του Ποταμιού,εξαρτάται πλέον η τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, καθώς η διαφωνία των ΑΝΕΛ είναι δεδομένη και διατυπωμένη ποικιλοτρόπως ακόμη και τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, παρότι το Ποτάμι έχει δηλώσει εξ αρχής υπέρ της συμφωνίας,  κάποιες αμφίσημες δηλώσεις στελεχών του, όπως του Γιώργου Αμυρά, που ζήτησε αλλαγή στάσης με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ προκαλούν έντονο εκνευρισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο ο οποίος εντείνεται από πληροφορίες που έφεραν τον Σταύρο Θεοδωράκη να συμμερίζεται τις ανησυχίες περί έγερσης αλυτρωτισμού από τα Σκόπια.

Οργίλη ανακοίνωση

Το Μέγαρο Μαξίμου, εξέδωσε μία οργίλη ανακοίνωση, επιτιθέμενο μετωπικά στον κ. Θεοδωράκη,κάνοντας αναφορά και στον χιουμοριστικό τρόπο που επέλεξε ο επικεφαλής του Ποταμιού να διαψεύσει τα περί συναλλαγής του με τη Νέα Δημοκρατία:

«Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι δυο Κυριακάτικες εφημερίδες αφιερώνουν σήμερα τα πρωτοσέλιδά τους στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και στο ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του για το Μακεδονικό» έλεγε η ανακοίνωσε και συμπλήρωνε: «Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μας προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνο ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε. Ωστόσο θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Έχει αλλάξει στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί αν η αφορμή για τη μεταστροφή είναι τα περί εγέρσεως ζητήματος Σλαβομακεδονικής μειονότητας, τότε οι δικαιολογίες θα είναι ακόμη πιο αστείες, ιδίως για όποιον έχει διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και γνωρίζει ότι αυτή είναι που τελειώνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση περί μειονότητας».

Ο κ. Θεοδωράκης είχε «τρολάρει» στρο twitter τα δημοσιεύματα περί διαπραγματεύσεων με τη ΝΔ, ώστε να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του συγκεκριμένου κόμματος, έναντι αλλαγής στάσης στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά»

Μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο του Ποταμιού ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «το “Η Ελλάδα αλλιώς”, απαιτεί πρώτα απ’ όλα να σκεφτούμε αλλιώς. Να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη δεκαετιών στα εθνικά θέματα. Να σκεφτούμε, όχι κομματικά, όχι ιδεοληπτικά, αλλά κυρίως πατριωτικά. Η στάση μας, λοιπόν, στη Βουλή, για όσους αναρωτιούνται, θα καθοριστεί, όχι από το προσωπικό συμφέρον, όχι από το κομματικό συμφέρον – δεν είμαστε καλοί στα παζάρια- αλλά μόνον από το πώς βλέπουμε το μέλλον του τόπου».

Σημείωσε δε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ότι δεν διαπραγματεύεται με κανέναν και ότι «δεν αλλάζουμε επειδή σήμερα φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Θα πρέπει – και σε αυτό θα επιμείνουμε – να υποσχεθούμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο, ειρηνικό και με πολλά χαμόγελα μέλλον. Αυτή είναι η σκέψη μας και με αυτές τις σκέψεις θα πορευτούμε στις αποφάσεις μας στη Βουλή, όταν έρθει η ώρα».

Λογικός ο εκνευρισμός

Ο εκνευρισμός του Μαξίμου πάντως είναι «λογικός»: Χωρίς την επίσημη θετική στάση του Ποταμιού, η απόλυτη ψηφοφορία στην κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι αμφίβολη. Θα εξασφαλιστεί μόνο εάν ταχθούν υπέρ ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως η Κατερίνα Παπακώστα και ο Χάρης Θεοχάρης, αλλά και «αποστάτες» από την επίσημη γραμμή του κόμματός τους, βουλευτές από το Ποτάμι (Δανέλλης, Λυκούδης ίσως) και τους ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις κ.α.).

Σε μία τέτοια περίπτωση είναι λογικό να δηλητηριαστεί το πολιτικό κλίμα, πέρα από την απώλεια της δεδηλωμένης , που θα έχει συντελεστεί εφόσον οι ΑΝΕΛ κάνουν πράξη την σχετική απειλή, που διατύπωσαν την περασμένη εβδομάδα βουλευτές του κόμματος του Πάνου Καμμένου.