Αρνήθηκε να πει ένα συγγνώμη-Πού βρίσκονται σήμερα Κορκονέας-Σαραλιώτης

Το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκέμβρη του 2008, λίγο πριν της 9μμ, στη συμβολή οδών Τζαβέλλα (μετονομάσθηκε μετά την δολοφονία σε οδό Αλέξη Γρηγορόπουλου) και Μεσολογγίου, ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή η σφαίρα διαπέρασε την καρδία του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, σκοτώνοντας τον νεαρό ακαριαία.

Μαρτυρίες, από αυτόπτες μάρτυρες, αποκάλυψαν ότι η αντιπαράθεση αφορούσε ουσιαστικά φραστική διένεξη των δύο αστυνομικών με μια ομάδα 4-5 ατόμων που κατέληξε με τον ειδικό φρουρό να πυροβολεί με ευθεία βολή στο πλήθος και να πετυχαίνει τον νεαρό μαθητή.

Στην αρχική μαρτυρία του, o ειδικός φρουρός, είπε πως είχε προηγηθεί επίθεση στον ίδιο και στον συνάδελφό του από ομάδα 30 κουκουλοφόρων, και εκείνος τελικά αντέδρασε πυροβολώντας

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: 10 χρόνια από τη δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Το απολογητικό υπόμνημα

Στο απολογητικό υπόμνημα του φρουρού αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «έχω πληροφορηθεί ότι οι νέοι αυτοί, ενώ κατοικούν στο Π. Ψυχικό και είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, τα οποία επιλέγουν ως χώρο διασκέδασης». Ο κατηγορούμενος τόνιζε μάλιστα ότι ο δολοφονηθείς διακρινόταν από αποκλίνουσα συμπεριφορά, αναφέροντας την αποβολή του από τη Σχολή Μωραΐτη  ενώ τον ενέπλεξε και με περιστατικά βίας που προηγήθηκαν στο γήπεδο του Χαλανδρίου σε αγώνα υδατοσφαίρισης, χωρίς ωστόσο να επικαλεστεί βάσιμες πληροφορίες.

Η καταδίκη

Ο Κορκονέας καταδικάστηκε στις 11 Οκτωβρίου του 2010 από το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο και ο συνάδελφός του Σαραλιώτης σε ποινή της κάθειρξης δέκα ετών για συνεργεία.

Σήμερα ο δολοφόνος βρίσκεται στις φυλακές Δομοκού διανύοντας το δέκατο έτος της κράτησής του.

Ο Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε  από τις φυλακές Κασσάνδρας με περιοριστικούς όρους το 2012.Ο ίδιος είναι σήμερα 41 ετών και σύμφωνα με πληροφορίες εργάζεται τα τελευταία χρόνια σε επιχείρηση εμπορίας καφέ στην Δράμα.

Σε εξέλιξη το εφετείο

Σε εξέλιξη, ωστόσο, βρίσκεται ακόμα το εφετείο για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, καθότι απαιτούνται δεκάδες συνεδριάσεις προκειμένου να παρουσιαστούν όλες οι μαρτυρίες, τα έγγραφα και το συνολικότερο υλικό της υπόθεσης.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 27 Δεκεμβρίου, ζητήθηκε η παρουσίαση κειμένου που αναρτήθηκε το Νοέμβριο του 2015 από την υπεράσπιση του Κορκονέα, καθότι φαίνεται να το συνοπογράφει ο Νίκος Ρωμανός, φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Τη γνησιότητα του εγγράφου ωστόσο αμφισβητεί η πολιτική αγωγή, καθώς όπως φαίνεται ο 15χρονος Αλέξανδρος εμφανίζεται να πετά αντικείμενα στους δύο αστυνομικούς πριν το τραγικό γεγονός.

Λόγω…ταλαιπωρίας

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Αλέξης Κούγιας εγκατέλειψε την υπεράσπιση Κορκονέα, διότι ρώτησε τον κατηγορούμενο γιατί δεν ζητάει συγγνώμη και ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά ότι «έτσι ένιωσε μετά την οκτάχρονη ταλαιπωρία που έχει υποστεί».

Ο Κορκονέας είχε απαγορεύσει στον Κούγια μάλιστα, όπως αναφέρει ο δεύτερος, να ζητήσει συγγνώμη «γιατί το θύμα δεν ήταν ένα συνηθισμένο δεκαπεντάχρονο αλλά αντιεξουσιαστής».