Νεκρός από αυτοσχέδια σόμπα, στην αποθήκη ψυχών του Καποτά

Πυρκαγιά ξέσπασε σε παραπήγματα  στο στρατόπεδο Καποτά το πρωί της Παρασκευής.

Πληροφορίες μιλούν για έναν νεκρό από την πυρκαγιά, ενώ όλα συγκλίνουν πως η φωτιά ξεκίνησε από αυτοσχέδια ξυλόσομπα,που είχε φτιάξει ο άτυχος άνδρας για να ζεσταθεί.

Δεκαεννιά χρόνια μετά τον σεισμό της Πάρνηθας στην Αθήνα, ο περιφραγμένος καταυλισμός παραμένει εκεί!  Είναι ο μόνος από εκείνους τους καταυλισμούς που διατηρείται. Μοιάζει σαν… μνημείο της κρατικής αδιαφορίας που ακολούθησε τους πρώτους μήνες μετά το σεισμό. «Μνημείο», που κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη του. «Μνημείο», που στιγματίζει μια κοινωνία η οποία αρέσκεται να κρύβει τα προβλήματα «κάτω από το χαλί»…

Σήμερα, στο στρατόπεδο «Καποτά» εκτός από κάποιους σεισμόπληκτους που δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους έχουν βρει καταφύγιο και ευάλωτες ομάδε πληθυσμού  -μακροχρόνια άνεργοι, υπερήλικες, ΑΜΕΑ, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας..Οι περισσότεροι ζουν με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ κάποιοι πιο τυχεροί βρίσκουν δυο-τρία μεροκάματα του ποδαριού. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων δεν έχει χρήματα ούτε για τα βασικά και τρώει αποκλειστικά και μόνο από τα συσσίτια της Εκκλησίας.

Εγκληματικότητα

Ο χώρος,έχει χαρακτηριστεί ως άντρο εγκληματικότητας. Πίσω από τους περιφραγμένους τοίχους του στρατοπέδου ακούγεται ότι γίνονται πολλά.  Κάτοικοι,που ζουν υπό συνθήκες φόβου-καταγγέλουν ότι υπάρχουν κοντέινερς που χρησιμοποιούνται ως «αποθήκες» φύλαξης κλοπιμαίων, λαθραίων τσιγάρων, ακόμη και ναρκωτικών ή όπλων.

Το πρόβλημα με τη ΔΕΗ

Τον τελευταίο καιρό, συνεργεία της ΔΕΗ, έχουν προχωρήσεις σε «μπαράζ» διακοπής της παροχής ρέυματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Μετά το 2010  ξεκίνησαν να έρχονται υπέρογκοι λογαριασμοί. Για 24 τ.μ. ερχόταν λογαριασμός 600 και 1.000 ευρώ, λένε οι κάτοικοι. Στην αρχή κάναμε διακανονισμούς, αλλά μιλάμε για περιπτώσεις που οι δόσεις έφταναν τα 740 ευρώ το μήνα. Πού να τα βρούμε αυτά τα λεφτά». Και κατγγέλουν, «έκοψαν το ρεύμα σε ανθρώπους που έχουν μπει στο κοινωνικό τιμολόγιο, ακόμη και σε ανθρώπους που παίρνουν οξυγόνο. Ναι, κάποιοι μπορεί παράνομα να το επανασύνδεσαν μόνοι τους, αλλά πώς αλλιώς μπορούν να ζήσουν εδώ;»