Έκανε ...ποδήλατο στην βεράντα για «ξεκάρφωμα»

Ο Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ άφησε την πόρτα του σπιτιού ανοιχτή για να μη χάσει χρόνο. Στο μεταξύ, τσέκαρε από το μπαλκόνι  αν τον παρακολουθούν, να μην κινήσει υποψίες και να αποπροσανατολίσει τις διωκτικές αρχές, στην περίπτωση που τον είχαν υπό επιτήρηση.

Ο τρόπος που διάλεξε να το κάνει ευφάνταστος. Βγήκε στην βεράντα, και για «ξεκάρφωμα» άρχισε να…γυμνάζεται κάνοντας στατικό ποδήλατο, από τις 12:50 έως και τις 13:56!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν λίγα λεπτά μετά την προσέλευσή του στο διαμέρισμα, συνοδεία αστυνομικών, έπειτα από την εκδίκαση της υπόθεσής του, να βγαίνει στη βεράντα και με αθλητική περιβολή να κάνει γυμναστική!

Εντός Ελλάδος

Στο μεταξύ, από τις πρώτες έρευνες φαίνεται να έχει αποκλειστεί σε μεγάλο ποσοστό το ενδεχόμενο διαφυγής του στο εξωτερικό.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως πιθανότατα έχει βρει κάποιο καταφύγιο σε Αττική ή επαρχία και δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να διαφύγει από την Ελλάδα με κάποιον άλλο τρόπο, οδικώς ή ακτοπλοϊκώς, γι’ αυτό έχει δοθεί σήμα σε όλους τους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας και τα λιμάνια για ένταση των ελέγχων εντοπισμού του. Οι αστυνομικές αρχές έχουν λάβει τουλάχιστον 10 πληροφορίες παρουσίας ή κίνησης του καταζητούμενου σε διάφορα σημεία της Αττικής, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που τον αναζητούν ερευνούν τις επαφές του το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ αναμένεται να ζητήσουν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να εξετάσουν τις πιο πρόσφατες επικοινωνίες του, ανταλλαγή μηνυμάτων SMS και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το χρονικό της απόδρασης

Το χρονικό της φυγής του Όσβαλντ ξεκινά στις 12:50 όταν συνοδεία αστυνομικών επιστρέφει σπίτι στου Ζωγράφου μετά από εκδίκαση της υπόθεσης, στις 13:56 κόβει τον ιμάντα συσκευής γεωεντοπισμού (βραχιολάκι), δίνοντας σήμα στην ανάδοχο εταιρεία, η οποία στις 13:59 ειδοποιεί την Ελληνική Αστυνομία, με το πρώτο περιπολικό να φθάνει στις 14:12, που βρήκε ανοιχτή την πόρτα, ενώ στις 14:14 έφθασαν αστυνομικοί της Ασφάλειας που βρήκαν τον κόφτη και το κομμένο βραχιολάκι.

Ποιος είναι

Από τις διακοπές του και λίγο πριν από την πτήση transit, για να γυρίσει στην Γαλλία ο Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ συνελήφθη μετά από ένταλμα που εξέδωσε σε βάρος του η χώρα μας, τον Απρίλιο του 2015. Αφορμή, η κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, ο οποίος μετά από ένα σερί απολογιών, τον έδειξε ως κεντρικό πρωταγωνιστή στο ξέπλυμα χρήματος σε τράπεζες της Ελβετίας.

Μετά την απολογία του, προφυλακίστηκε ενώ το Μάιο του 2016 το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του με την επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού με βραχιολάκι. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποφυλακιστεί άμεσα, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσαν και άλλες δικογραφίες που αφορούν στα εξοπλιστικά προγράμματα. Έτσι, αναγκάστηκε να φοράει το βραχιολάκι από τότε, και να επιστρέφει στο σπίτι του στην περιοχή του Ζωγράφου. Μέχρι σήμερα που το έσπασε και δραπέτευσε, θέτοντας σε συναγερμό την αστυνομία.

Ο γαλλο-ελβετός Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, κατηγορείται για την εμπλοκή του στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens αλλά και σε ακόμη δύο δικογραφίες εξοπλιστικών.Ο Όσβαλντ αντιμετωπίζει την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος καθώς φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στην μίζες των μαύρων ταμείων, αλλά και στις μίζες των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN και στην προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson.