"Ιερού πολέμου" συνέχεια...

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση στην Ιεραρχία, καθώς η “ιστορική” φαίνεται συμφωνία οδηγείται σε ναυάγιο, με το Μαξίμου να ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή του ότι η μισθοδοσία του Κλήρου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ιδίας, και όλα αυτά με φόντο την αναγγελία 10.000 προσλήψεων στο δημόσιο.

Στην Ιεραρχία επικρατεί διχασμός υπό συνθήκες “ιερού πολέμου”. Η σύνοδος της Ιεραρχίας της Παρασκευής, δεν εξελίχθηκε όπως θα επιθυμούσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δεχόμενος βολές από μητροπολίτες. Χαρακτηριστικοί του κλίματος είναι οι διάλογοι μεταξύ των μητροπολιτών.

«Πράγματι μέσα στην Ιεραρχία ακούστηκαν όλες οι φωνές κατά τρόπο δημοκρατικό. Υψώθηκαν οι τόνοι, πραγματικά έγινε μία συζήτηση σε υψηλούς τόνους. Οι παλαιότεροι έχουμε ζήσει και άλλες τέτοιες στιγμές. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις με επιχειρήματα σε υψηλούς τόνους, πάντως ήταν τεταμένη. Το αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής ήταν πάρα πολύ ισορροπημένο. Όταν θα γίνει ο διάλογος με την επιτροπή που θα αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, τότε θα τεθούν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, που υποστήριξε επίσης ότι «στην Ιεραρχία υπάρχουν πολλές τάσεις και πολλές απόψεις» για να προσθέσει σχολιάζοντας την αποχώρηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας ότι: “Δεν ήταν καμία εισήγηση του Μεσσηνίας, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος έκανε εισήγηση. Πολλές φορές είπε ότι δεν ήταν εισήγηση ήταν ενημέρωση. Ο κάθε αρχιερέας είχε τη δυνατότητα να κάνει παρεμβάσεις. Τα όσα είπε ο Άγιος Μεσσηνίας ήταν παρέμβαση, όχι εισήγηση».
Αναφορικά με την ανακοίνωση Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαιρέτισε την απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου για την “αποκλειστική ευθύνη της μισθοδοσίας του Κλήρου” γεγονός που εξόργισε τους Μητροπολίτες. Ο μεν Ιερώνυμος αναφέρει ότι μέσω της ανακοίνωσης εμβαθύνονται οι διακριτοί ρόλοι Κράτους-Εκκλησίας, οι δε Μητροπολίτες καταλογίζουν στον Αρχιεπίσκοπο ότι με τη δήλωσή του, ακύρωσε το ανακοινωθέν τους. 

Το πρωί του Σαββάτου, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ δυναμίτισε το κλίμα μέσα παρέμβασής του στην εκπομπή του Γ. Αυτιά στον ΣΚΑΪ, καθώς τόνισε ότι «Ο Ιερώνυμος δεν μπορεί να εκφράζει μόνος του την εκκλησία, έπραξε καθ’ υπέρβασιν της εξουσίας του”, ενώ πρόσθεσε ότι: «Πήγαν να παγιδεύσουν την εκκλησία, η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο του αυταρχισμού και της δολιότητας. Υπεύθυνος για τον αυταρχισμό που εκδηλώνεται είναι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος».

Ειδικότερα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς σημείωσε πως το κλειδί των εξελίξεων το κρατά ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος. Επεσήμανε επίσης ότι η εκκλησία διοικείται βάσει του συνοδικού θεσμού «όπως ακριβώς οι Άγιοι Απόστολοί μας παρέδωσαν». «Ο μόνος ο οποίος υποχρεώνει την εκκλησία είναι το ιερό σώμα της ιεραρχίας όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά εντολοδόχοι οι οποίοι μπορεί να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση», τόνισε.

“Θέλουν να καταστήσουν ανίσχυρη την εκκλησία αλλά θα βρουν μπροστά τους την Ευρώπη και την ΕΣΔΑ.” είπε επιπλέον ο Μητροπολίτης, υπογραμμίζοντας ότι αν κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο με αυτό το περιεχόμενο θα καταθέσει άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Δεν ζητούμε χαριστική συμπεριφορά και αντιμετώπιση αλλά νομιμότητα και ηθική διάσταση των πραγμάτων, αν προσφύγουμε στα δικαστήρια θα δικαιωθούμε».

 

Μέγαρο Μαξίμου σε ΝΔ: Ουαί υμίν, Φαρισαίοι υποκριτές

Πριν από λίγο, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στις δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας, που μίλησε για συναλλαγή μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού. H ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Η ΝΔ προχώρησε χθες σε μια πρωτοφανή, άδικη, αλλά και ανόσια επίθεση κατά του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο κατηγόρησε ευθέως και επισήμως για “συναλλαγή” με τον πρωθυπουργό.

Αλήθεια τι εννοεί ο κος Μητσοτάκης όταν κατηγορεί για συναλλαγή έναν ιεράρχη, που στη μακρά διαδρομή του υπηρέτησε με αφοσίωση την Εκκλησία και κέρδισε τον σεβασμό του λαού;

Ποια μικροκομματική τύφλωση τον οδηγεί να σύρει στο εδώλιο της αθλιότητας τον Αρχιεπίσκοπο και να εντάξει την Εκκλησία στον αντιπολιτευτικό του σχεδιασμό;

Αναρωτιόμαστε πόσο πιο χαμηλά θα πέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και όλοι όσοι γύρω του ομνύουν δήθεν στην Ορθοδοξία, αλλά δεν διστάζουν να διασύρουν έναν άξιο λευίτη της.

Ουαί υμίν, Φαρισαίοι υποκριτές…”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ για να ενημερωθείτε για όλες τι εξελίξεις: