«Εν αρχή ήν... το Δημόσιο».Τι φοβούνται οι κληρικοί από τη νέα συμφωνία

Ο ιερός πόλεμος που έχει ξεσπάσει στους κύκλους της Εκκλησίας αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα(Παρασκευή 16/11) στη σύνοδο της Ιεραρχίας με διακύβευμα τη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τις περισσότερες αντιδράσεις προκαλεί η ρύθμιση για τη μισθοδοσία των κληρικών και το νομικό πλαίσιο της εργασιακής τους θέσης. Συγκεκριμένα, όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εγγυάται την πληρωμή των 8.760 κληρικών της χώρας – επί της ουσίας θα τους μισθοδοτεί – με το κονδύλι να ανέρχεται περί τα 198 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το γεγονός όμως είναι ότι «απολύονται» από το δημόσιο οι κληρικοί, αφού δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι. Ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και δεν θα έχουν πλέον τα σχετικά δημοσιοϋπαλληλικά προνόμια και την ανάλογη «ασφάλεια». Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη στην ιστορία «ομαδική απόλυση» μονίμων εργαζομένων.

Και εκείνο που απασχολεί τον κλήρο -και βάζει πλέον «πάνω στα κάρβουνα» και άλλες «ειδικές» κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ – είναι με ποια διαδικασία και νομική ερμηνεία θα γίνουν αυτή η «αποδέσμευση» περίπου 9.000 δημοσίων υπαλλήλων. Και ποια θα είναι η νομική εγγύηση του δημοσίου ότι θα εξακολουθεί (και για πόσα χρόνια) να καταβάλει τη μισθοδοσία τους

Στο κλαρί πολλοί μητροπολίτες

Οι αντιδράσεις των κληρικών βρήκαν εκφραστές μητροπολίτες. Αυτό επιτρέπει τη διαμόρφωση διακριτικών συμμαχιών εντός της Ιεραρχίας των 82 μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίες κατά ορισμένους αντικατοπτρίζουν και τις φιλοδοξίες των υποψήφιων δελφίνων του κ. Ιερωνύμου. Σαφώς ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος έχει σηκώσει υψηλά τους τόνους κατά της συμφωνίας. Στην άλλη πλευρά στέκουν στενοί συνεργάτες του κ. Ιερωνύμου που μετείχαν στη διαμόρφωση της συμφωνίας (έστω κι αν δεν παρέστησαν στη συνάντηση του κ. Ιερωνύμου με τον κ. Τσίπρα).

Στο επίπεδο της Εκκλησίας, είναι η πρώτη φορά που ορθώνεται ένα μέτωπο εσωτερικής αντιπολίτευσης στον κ. Ιερώνυμο (ορισμένοι θυμούνται την αντιπολίτευση στον Μακαριστό Χριστόδουλο από την ομάδα των λεγόμενων «Πατριαρχικών»), ενώ οι «συγγραφείς» και ιθύνοντες της συμφωνίας βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε στην Εκκλησία.

Ο νέος «λαγός» του Αλέξη Τσίπρα
Μάλιστα, η ζημιά είναι σημαντική, διότι ενώ αρχικά εμφανίστηκε η Εκκλησία κερδισμένη από τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό, τελικά η αναταραχή,,,

διαβάστε περισσότα στο economico.gr