«Απεταξάμην την Συμφωνία» λέει η Εκκλησία Κρήτης

Αντιδράσεων συνέχεια, στο θέμα της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου, με την Εκκλησία της Κρήτης να εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία της, το Οικουμενικό Πατριαρχείο να εμφανίζεται ενοχλημένο και Μητροπολίτες να εκφράζουν προβληματισμό τόσο με το περιεχόμενο όσο και με τη χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης.

Το Σάββατο, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. «Άκουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου, θα μεταφέρω τους προβληματισμούς, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδίωξη μας είναι ο διάλογος», τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γαβρόγλου, προσθέτοντας πως «όπως ξέρετε έχουμε μια ιδεολογική και πολιτική δέσμευση ως τρόπο να λύνονται τα θέματα και πάμε παρακάτω».

Έκτακτη συνεδρίαση

Με τη σειρά της, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης, που συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο, ανακοίνωσε πως δεν συναινεί στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την θρησκευτική «ουδετερότητα» της πολιτείας, τη μισθοδοσία κληρικών και την αξιοποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας. Έκανε μάλιστα λόγο για «πλήρη απουσία ενημέρωσης από το κράτος».

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της Αθήνας για συνταγματική κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας, η Εκκλησία της Κρήτης σημειώνει ότι ο ίδιος ο Οικουμενικός ΠατριάρχηςΒαρθολομαίος έχει διαμηνύσει από τον Αύγουστο του 2017 στον πρωθυπουργό πως το Φανάρι δεν βλέπει λόγο για αναθεώρηση του επίμαχου Άρθρου 3 του Συντάγματος.

«Εργασιακό πραξικόπημα»

Με τη σειρά του, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος χαρακτήρισε τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου «ανησυχητική». Όπως είπε, ήρθε άκομψα στο προσκήνιο ενώ παράλληλα προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στους ιερείς.

«Μπάζει από παντού» δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιουστίνος αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά και τη χρονική περίοδο που επελέγη να παρουσιαστεί.

Στάθηκε , στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τη συμφωνία ως τετελεσμένο γεγονός και ότι κατά συνέπεια οι ιερείς θα απολυθούν εν μια νυκτί.

Μίλησε, μάλιστα, για «εργασιακό πραξικόπημα» που ενδεχομένως να επεκταθεί στο μέλλον και σε άλλες εργασιακές ομάδες αλλά ξεκαθάρισε ότι οι ιερείς δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς δεν εργάζονται με ωράριο αλλά όλη την ημέρα.

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς εκτίμησε, μάλιστα, ότι αν το θέμα της συμφωνίας τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη Παρασκευή στην Ιερά Σύνοδο, τότε δεν πρόκειται να περάσει από την πλειοψηφία.