Ένα ολόκληρο χωριό βουλιάζει λόγω υπεράντλησης υδάτων!

Εντυπωσιακή καθίζηση βάθους 52 εκατοστών έχει υποστεί το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας την πενταετία 2012 – 2017. Το φαινόμενο, το οποίο οφείλεται στην υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα, παρατηρήθηκε πριν από μερικά χρόνια και όπως αποδεικνύεται εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Το Στεφανοβίκειο βρίσκεται στη λεκάνη της πρώην λίμνης Κάρλας και έχει 1.970 κατοίκους.

Αν συνυπολογίσει κανείς παλαιότερες μετρήσεις θα διαπιστώσει ότι σε διάστημα 10 ετών, από το 2007 ώς το 2017, το χωριό έχει βουλιάξει σχεδόν κατά ένα μέτρο! Τα πρόσφατα στοιχεία προέκυψαν από την παρακολούθηση των εδαφικών κινήσεων στη λεκάνη της Θεσσαλίας που πραγματοποιεί ομάδα επιστημόνων με την συσχέτιση δορυφορικών και υδρογεωλογικών δεδομένων.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο «Πηνειός Ποταμός: πηγή ζωής και ανάπτυξης στην Θεσσαλία» που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2018 στη Λάρισα. Οπως αναφέρθηκε, φυσιολογικές εδαφικές διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν σε τρία από τα τέσσερα σημεία που παρακολουθούνται: στην πόλη της Λάρισας, στην Καρδίτσα και στον Κλοκοτό Τρικάλων, ενώ καθίζηση παρατηρήθηκε στο Στεφανοβίκειο.

Αναστάτωση

Οι διαρρήξεις εδαφών έγιναν αισθητές στην Ανατολική Θεσσαλία για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και έχουν προκαλέσει κατά καιρούς μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Το 2015 είχαν πραγματοποιηθεί λαϊκές συνελεύσεις για το θέμα σε χωριά της περιοχής. Ρωγμές εμφανίζονται κατά διαστήματα στο έδαφος, αλλά και σε υποδομές που ενίοτε τέμνουν ολόκληρα κτίσματα.

«Εδώ και μία δεκαετία παρακολουθούμε συστηματικά τέσσερις περιοχές στη Θεσσαλία, όπου λειτουργούν γεωδαιτικοί σταθμούς GNSS αναφοράς: τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τον Κλοκοτό και το Στεφανοβίκειο. Αυτό που δείχνει η έρευνά μας είναι ότι στους τρεις πρώτους σταθμούς παρουσιάζονται εποχικές διακυμάνσεις που σχετίζονται με τη φυσιολογική πλήρωση και ταπείνωση του υδροφόρου ορίζοντα ενώ ο σταθμός στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας – στην πλατεία του χωριού – παρουσιάζει μια εντυπωσιακή καθίζηση περίπου μισού μέτρου, συγκεκριμένα 52 εκατοστών, από το καλοκαίρι του 2012 ώς το καλοκαίρι του 2017» είπε για το θέμα στα «ΝΕΑ» ο δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο οποίος πραγματοποίησε τις μετρήσεις μαζί με τους ερευνητές Παναγιώτη Αργυράκη, Σωτήριο Βαλκανιώτη, Βασίλειο Τσιούμα και Νικόλαο Σαγιά.

Σταθερός ρυθμός

Το φαινόμενο οφείλεται στη συνεχιζόμενη υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα και όπως εξηγεί ο δρ Γκανάς, ο ρυθμός καθίζησης στο Στεφανοβίκειο διαπιστώνεται ότι παραμένει σταθερός. «Οι αντίστοιχες μετρήσεις στον σταθμό της Λαρίσης είναι φυσιολογικές – έχουμε διακύμανση περίπου 3 εκατοστά εδώ και επτά χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει στην Καρδίτσα όπου από το 2012 μέχρι σήμερα η εδαφική διακύμανση είναι 2,5 εκατοστά. Εντυπωσιακή είναι και η σταθερότητα στον Κλοκοτό, τον οποίο παρακολουθούμε από το 2008» συμπληρώνει.

 

Προτεινόμενα για εσάς