Πρώτο πιάτο η αμφισβήτηση του Ανδρέα Παπανδρέου-Μεζεδάκι, τα συκωτάκια πουλιών...

Ένα ιδιαίτερο γεύμα το οποίο θα οδηγούσε σε αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ, ήταν η συνάθροιση των «4» τον Νοέμβριο του 1994. Οικοδέσποινα ήταν η Βάσω Παπανδρέου στο σπίτι της στο Χαλάνδρι και καλεσμένοι κορυφαίοι υπουργοί -της τότε κυβέρνησης- Κώστας Σημίτης, Θεόδωρος Πάγκαλος και Π. Αυγερινός. Κύριο θέμα συζήτησης το πρόσωπο που θα διαδεχόταν τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος ειχε σοβαρά προβλήματα υγείας .

Το μενού περιελάμβανε κυρίως γαλλική κουζίνα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο να αποδεικνύεται ο πιο καλοφαγάς. Το τραπέζι είχε αγκινάρες αλά πολίτα, κοτόπουλο πιλάφι μιλανέζε, ταλιατέλες με συκωτάκια πουλιών, σπανακοτυρόπιτα, σαλάτα με ραντίτσιο, σαλάτα σπανάκι και αβοκάντο με ζεστό λαδόξιδο, ενώ για γλυκό η οικοδέσποινα σέρβιρε πανακότα με μαστίχα και δυόσμο. Για την ιστορία οι προσκλήσεις ήταν 5, ωστόσο, στην πορεία οι συνδαιτυμόνες έγιναν «4», καθώς τελικά δεν παρέστη στο τραπέζι ο Κ. Λαλιώτης.

Φυσικά το συγκεκριμένο δείπνο αποτέλεσε την απαρχή της αμφισβήτησης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και τον προάγγελο της ανάδειξης του Κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία.

Η αντεπίθεση

Το περίφημο γεύμα των «4» στη Ρεματιά του Χαλανδρίου, ακολούθησε λίγα εικοσιτετράωρα μετά, μια άλλη συνάντηση. Αν και καταπονημένος από τα προβλήματα υγείας, ο Ανδ. Παπανδρέου πέρασε στην αντεπίθεση. Συγκεκριμένα, στη ροζ βίλα της Εκάλης συνέφαγε με τον Κάρολο Παπούλια, τον Τηλέμαχο Χυτήρη και τον Γιώργο Κατσιφάρα. Παρά την εσωκομματική αμφισβήτηση ήθελε να δηλώσει με τον δικό του τρόπο ότι είναι «παρών» στις εξελίξεις. Το μενού περιελάμβανε ψάρια -φιλέτα γλώσσας και μπαρμπουνάκια-, παστίτσιο, ρύζι του μαχαραγιά και σαλάτες, που μαγείρεψε η Δήμητρα Λιάνη, η οποία είχε μεγάλη αδυναμία στη μαγειρική. «Ξένη», έλεγε συχνά ο Ανδρέας Παπανδρέου στη μητέρα της Δήμητρας, «μαγειρεύεις καλά, αλλά η κόρη σου καλύτερα. Το αλεπουδάκι μοιάζει στην αλεπού». Η Δήμητρα Λιάνη είχε τη φήμη της πολύ καλής μαγείρισσας και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο αείμνηστος Ανδρέας την είχε… συλλάβει να μιλάει σε ένα… μπριάμ ή σε ένα γιουβέτσι.

πηγή: https://www.tastyday.gr