Στους Βουλιαράτες, σήμερα η Ελλάδα στενάζει-Ο θρήνος της μάνας και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ένα σπαρακτικό «όχι Κώστα» βγήκε από το στόμα της μητέρας του Κωνσταντίνου Κατσίφα όταν της έφεραν στο σπίτι τον γιό της στο φέρετρο, σκεπασμένο με την γαλανόλευκη. Όσο κι αν έλεγε τις προηγούμενες μέρες ότι θα γίνει «μάνα σκληρή», αντέδρασε όπως κάθε μάνα που βλέπει το παιδί της νεκρό. Δίπλα της, δεκάδες συγχωριανοί της, παρακολουθούσαν βουβά τον πόνο της

Εντωμεταξύ, πλήθος μειονοτικών αλλά και πολλοί Βορειοηπειρώτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα  αναμένεται να φτάσουν σήμερα στους Βουλιαράτες για να πουν το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Κατσίφα που ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες της αλβανικής αστυνομίας

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο και ο κίνδυνος να επιχειρηθεί από ακραία στοιχεία ο εκτροχιασμός της θρησκευτικής τελετής ανησυχούν την Αθήνα που συνιστά αυτοσυγκράτηση. Οι αρχές φοβούνται μήπως η κηδεία  εξελιχθεί σε «βήμα» προβολής ανεδαφικών αλυτρωτικών αιτημάτων, που θα ρίξουν «λάδι στη φωτιά» στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων.

Παρέμβαση Αναστάσιου

Βαρύνουσας σημασίας επ’ αυτού θεωρείται η κατευναστική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, κ. Αναστάσιου, ο οποίος, διαισθανόμενος εξελίξεις που εν τέλει θα στραφούν εις βάρος της μειονότητας, δήλωσε: «Ας γαληνέψουν όλων οι ψυχές. Ας σταματήσει ο ανεύθυνος θόρυβος. Τα υπόλοιπα μπορούν να μελετηθούν στη συνέχεια με αντικειμενικότητα και αλληλοσεβασμό».

Οι φόβοι εκμετάλλευσης του συναισθήματος των μειονοτικών απορρέουν κυρίως από την οργανωμένη παρουσία και παρέμβαση σωματείων και μεμονωμένων ατόμων που θα επιχειρήσουν να δώσουν στην κηδεία τον τόνο και το περιεχόμενο που εξυπηρετούν την πολιτική τους στα θέματα του Ελληνισμού της Αλβανίας.

Επιστολή

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι σαράντα εφτά συλλόγων Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα απέστειλαν επιστολή στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα διά της οποίας αξίωναν την παρέμβαση της διπλωματικής αποστολής για να ενταφιαστεί ο Κατσίφας ως «ήρωας» στο στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, όπου φυλάσσονται τα οστά περίπου διακοσίων Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των Ιταλών το 1940. Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε ευθύς εξαρχής, δεδομένου ότι το νεκροταφείο στους Βουλιαράτες, βάσει της υπογραφείσας διακρατικής συμφωνίας, προορίζεται αποκλειστικά για τους νεκρούς του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Μεθοριακοί σταθμοί

Μία άλλη πληροφορία, που σύμφωνα με την Καθημερινή, -Drak;ontrδιακινήθηκε –αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί έως το βράδυ– στον κόσμο των ομογενών, σύμφωνα με την οποία η ελληνική αστυνομία αποφάσισε χθες να κλείσει όλους τους μεθοριακούς σταθμούς στην ελληνοαλβανική μεθόριο από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως και σήμερα στις 15.00 για λεωφορεία και πεζούς, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται να γίνουν επισκευαστικά έργα, στην πραγματικότητα όμως για να αποτρέψει τη διέλευση ομογενών για την κηδεία, ηλέκτρισε ακόμα περισσότερο τα πνεύματα.

Η σορός του Κατσίφα παρελήφθη στις δύο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τοπική ώρα από τους συγγενείς του στα Τίρανα και μεταφέρθηκε αρχικά σε νεκρικό θάλαμο στο χωριό Ζερβάτι, κοντά στους Βουλιαράτες, και το μεσημέρι με νεκρική πομπή στο σπίτι του, όπου περίμενε πλήθος κόσμου. Εικόνες που μεταδόθηκαν από αλβανικές ιστοσελίδες έδειχναν το φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και τον νεκρό Κατσίφα με  στρατιωτικό πηλήκιο με το ελληνικό εθνόσημο και στολή παραλλαγής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δρόπολης αποφάσισε ομόφωνα να γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη. Η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, κ. Ελένη Σουρανή, ηγετικά στελέχη της μειονότητας και πλήθος κόσμου έσπευσαν χθες στους Βουλιαράτες για να συλλυπηθούν την οικογένεια του εκλιπόντος.