Τα "πάνω κάτω" στην Ιεραρχία - Αναστάτωση, έκτακτη σύνοδος και δυσφορία από το Φανάρι

Έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας συγκαλεί ο Αρχιεπίσκοπος λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να συζητηθεί το κοινό ανακοινωθέν Αλέξη Τσίπρα – Ιερωνύμου.

Μετά το τέλος της σημερινής Συνόδου, στην οποία συμμετείχαν 12 μητροπολίτες, ακούστηκαν διαφορετικές φωνές από εκείνους που δεν συμμετείχαν σε αυτήν. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερωνύμου, κάλεσε σε ξεσηκωμό και αντίσταση τους κληρικούς για το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου στην Εκκλησία, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση προς τον Πρωθυπουργό. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος τονίζει πως «όσοι χαίρονται για το γεγονός αυτό ή όσοι σκέφτονται ότι άδειασαν 10.000 του Δημοσίου, ας σκεφτούν πως ό,τι έγινε μια φορά, μπορεί να γίνει και δεύτερη”, ενώ άλλοι Μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων ο Ιωαννίνων, τάσσονται υπέρ της πρότασης που τέθηκε με το κοινό ανακοινωθέν για τους κληρικούς. Άλλοι Μητροπολίτες διερωτώνται από την άλλη, εάν είναι οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι ή δημόσιοι λειτουργοί, καθώς στην ουσία δεν έχουν ωράριο.

Με έκτακτο ανακοινωθέν, ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος αντιδρά έντονα στο κοινό ανακοινωθέν, απευθύνοντας έκκληση προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος  τόνισε, «Δεν έχουμε συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας. Έχουμε μια ανακοίνωση ότι έχουμε πρόθεση και καλή διάθεση να βρούμε λύση με την Πολιτεία σε προβλήματα που χρονίζουν έναν αιώνα. Όλοι τα συναντάμε μπροστά μας κάθε μέρα», ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη μισθοδοσία των κληρικών, σχολίασε: «Ακούω τα ακροάματα από τις τηλεοράσεις, από τις ειδήσεις, και λέω “μα είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε μια ζούγκλα;».

Ερωτηθείς για τον τον ιεράρχη Καλαβρύτων, που έκανε λόγο για προδοσία, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Ποια είναι η προδοσία; Το ότι έρχεται ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος σε μια προσπάθεια και λένε, από τη μια πλευρά μας λέτε ότι είμαστε πάμπλουτοι και από την άλλη πλευρά, όταν μας ζητάει κάποιος κάτι, λέμε δεν έχουμε να σας τα δώσουμε. Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο; Δεν κοροϊδευόμαστε όταν βλέπουμε ότι μια τεράστια περιουσία είναι ένα νεκρό σημείο, ένα κάρβουνο που δεν δίνει τίποτα, αλλά δίνει κάθε φορά την ευκαιρία σε μερικούς που είναι έξυπνοι, που έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν και να την καταπατούν και το δικαστήριο να μη μας δίνει απόφαση; Επιτέλους, το κατάλαβαν ότι πρέπει να βάλουμε μια σειρά. Αυτό κάνουμε».

«Οι Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όταν ενημερωθεί επίσημα θα θέσει υπόψιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου το θέμα προκειμένου να τις αξιολογήσει», ήταν η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Σύμφωνα με δηλώσεις κύκλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο protothema.gr, “το Πατριαρχείο δεν είχε ενημερωθεί και το ανακοινωθέν ήταν ξαφνικό”. Σημείωναν βέβαια ότι μπορεί το κοινό ανακοινωθέν να αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας και να μην αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αν όμως το αφορά περιμένουν ενημέρωση.