Μνημόσυνο για τον (άταφο) Κωνσταντίνο Κατσίφα στους Βουλιαράτες, με τα ερωτηματικά να παραμένουν αναπάντητα

Μία ολόκληρη εβδομάδα, και παρά τις εκκλήσεις τις οικογένειας και το σπαρακτικό γιατί της μάνας, η σορός του Κωνσταντίνου Κατσίφα, δεν έχει επιστραφεί. Η σορός παραμένει άταφη, με τις αλβανικές Αρχές να επικαλούνται τη συνεχιζόμενη έρευνα από την εισαγγελία σοβαρών εγκλημάτων στα Τίρανα.
Οι Αλβανοί αξιωματούχοι προβάλλουν νομικά τερτίπια και επιδεικνύουν πρωτοφανή αδιαφορία, αρνούμενοι να ενημερώσουν τους συγγενείς του νεκρού για το πότε θα επιστρέψουν τη σορό.

Την ίδια στιγμή δεν απαντούν με πειστικό τρόπο στο ερώτημα για το τί ακριβός συνέβη επί έξι ώρες την προηγούμενη Κυριακή και οδηγήθηκαν στην απόφαση να στείλουν δεκάδες πάνοπλους κομάντος με την γνωστή κατάληξη, αφήνοντας σκιές για τις πραγματικές επιδιώξεις τους.

Aναφορικά τώρα με τις τελευταίες εξελίξεις, η οικογένεια του άτυχου Κωνσταντίνου άλλαξε δικηγόρο, αναθέτοντας την εκπροσώπηση της στην Ελλάδα στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο.

Παράλληλα, νομικό γραφείο στα Τίρανα παρίσταται ως εκπρόσωπος της οικογένειας Κατσίφα ενώπιον της αλβανικής δικαιοσύνης. Κι αυτό διότι, για οποίες ενέργειες, απαιτείται ή απαιτηθεί να γίνουν στη γειτονική χώρα, πρέπει να κινητοποιηθεί δικηγόρος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Αλβανία.

Το χρονικό

Οι Αρχές της Αλβανίας, την Δευτέρα 29/10 καλούσαν την οικογένεια να πάρει τον νεκρό της, το σώμα του οποίου βρισκόταν στο Αργυρόκαστρο. Η οικογένεια ζητούσε ιατροδικαστική εξέταση από Έλληνα πραγματογνώμονα, αλλά οι Αλβανοί αρνούνταν.

Την Τρίτη 30/10, οι Αλβανοί καλούσαν εκ νέου την οικογένεια του νεκρού να πάρει τη σορό, όμως οι συγγενείς του 35χρονου Κωνσταντίνου αξίωναν έρευνα από ανεξάρτητο Έλληνα ιατροδικαστή.

Την Τετάρτη 31/10 επετράπη σε ιατροδικαστή να κάνει οπτικό έλεγχο στον νεκρό για μόλις πέντε λεπτά. Διαπιστώθηκε ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε δεχθεί δυο θανατηφόρες βολές κοντά στην καρδιά, όμως οι Αλβανοί είχαν πλύνει και είχαν ράψει τα τραύματά του (γεγονός πρωτοφανές για τους ειδικούς), κάτι που όπως ήταν αναμενόμενο, δεν επέτρεπε την ενδελεχή διακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 35χρονος.

Στη συνέχεια, αντί να αποδοθεί στην οικογένεια η σορός του Κατσίφα, μεταφέρθηκε στα Τίρανα όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Η οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλήρη αδιαφορία των αλβανικών Αρχών, παρά τα διαβήματα στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών από την ελληνική πλευρά, και δεν ενημερώνουν ους γονείς και τις τέσσερις αδελφές του Κωνσταντίνου πότε θα παραλάβουν τη σορό.

Επικαλούνται, ειδικότερα, επιχειρήματα όπως την έρευνα από την ανεξάρτητη αλβανική δικαιοσύνη.

Μνημόσυνο στους Βουλιαράτες

Στους Βουλιαράτες Βορείου Ηπείρου, τελέστηκε σήμερα επιμνημόσυνη δέηση για τον Έλληνα ομογενή που έπεσε νεκρός ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου από τα αλβανικά πυρά.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η ιστοσελίδα himara.gr, πλήθος κόσμου βρέθηκε στην εκκλησία για να τιμήσουν τη μνήμη του Κωνσταντίνου.