Ο βίος και η πολιτεία του... φλογερού bon viveur Γιάννη Μακρή στην Αυστραλία

Οι τελευταίες δραστηριότητές του στην Ελλάδα και την Μύκονο τον είχαν κατατάξει εσχάτως στους ανερχόμενους επενδυτές της ελληνικής νύχτας. Ο 46χρονος Γιάννης Μακρής, που το βράδυ της Τρίτης, έπεφτε νεκρός από τέσσερεις σφαίρες, ήταν ένας κλασικός bon viveur: οδηγούσε υπερπολυτελή αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες με βρετανικές πινακίδες, είχε υπερπολυτελές σπίτι, ενώ το 2016 είχε απασχολήσει τα εγχώρια ΜΜΕ με αφορμή τον γάμο του με την γνωστή playmate Βικτώρια Καρύδα.

Στην Ελλάδα, επισήμως. δεν είχε απασχολήσει τις αρχές, εκτός  από το  2011, όταν είχε εμπλακεί σε πλημμεληματικού χαρακτήρα υπόθεση με αφορμή καταγγελία του για απώλεια ενός χρυσού ρολογιού Rolex. Ο 46χρονος είχε τότε κατηγορηθεί για ψευδή καταμήνυση και, κατά τραγική ειρωνεία, η υπόθεση ήταν προγραμματισμένη να δικαστεί χθες.

Τα σχέδια επέκτασης στην Μύκονο

Προς το παρόν, η ΕΛ.ΑΣ. δεν συνδέει τον φόνο του με το μπαράζ δολοφονιών ανθρώπων της νύχτας που έχει ξεκινήσει το 2017 και μετράει ήδη πάνω από πέντε νεκρούς. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας πρόκειται να ζητήσουν στοιχεία για τις δραστηριότητες του 46χρονου από τις αυστραλιανές αρχές (για το ενδεχόμενο ο φόνος να συνδέεται με «εκκρεμότητες» του παρελθόντος), ενώ προτίθενται να συλλέξουν στοιχεία και για τις δραστηριότητες της εταιρείας security του 46χρονου.

Ενα, μάλιστα, από τα ενδεχόμενα που πρόκειται να ερευνηθεί είναι εάν ο φόνος συσχετίζεται με την προσπάθεια που ο Μακρής κατέβαλε το καλοκαίρι να επεκτείνει τις δραστηριότητες της εταιρείας του στο νησί της Μυκόνου, μεγάλο μερίδιο από την αγορά της οποίας είχε ο 57χρονος πρώην αστυνομικός Σπύρος Παπαχρήστου, που τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου δολοφονήθηκε έξω από γνωστή ταβέρνα, στην Παλλήνη.

Ο Comanchero, έλληνας εραστής

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει, ο βίος και η πολιτεία του 46χρονου, στην Αυστραλία. Ο Μακρής, που ανταποκρινόταν στον  τύπο του φλογερού Ελληνα εραστή, είχε συνάψει επί τριετία εξωσυζυγική σχέση με τη Ρόξι Τζασένκο, που είναι επιχειρηματίας στο πεδίο των δημοσίων σχέσεων και τηλεπερσόνα της Αυστραλίας. Επίσης,ηταν μέλος των Comancheros, της αδελφότητας (άλλοι θα έλεγαν «συμμορίας») μηχανόβιων με τα χαρακτηριστικά μαύρα γιλέκα.

Η αυστραλιανή ιστοσελίδα Nine News ανέφερε ότι ο Μακρής είχε επενδύσει σε κλαμπ στη Μύκονο και στην Αθήνα και προφανώς είχε αποφασίσει να κάνει μια «νέα αρχή» στην Ελλάδα έπειτα από μια επεισοδιακή 25ετία στη νύχτα του Σίδνεϊ.

Εμπλοκη με ναρκωτικά

Μαζί του στην Αθήνα, όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα των αυστραλιανών ΜΜΕ, βρισκόταν ο 82χρονος πατέρας του, Στέλιος Μακρής, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έσπευσε στον τόπο του εγκλήματος. Ο Στέλιος Μακρής είχε συλληφθεί το 2011 με 50 κιλά ελαίου μεταμφεταμίνης στο αυτοκίνητό του, ένα Ford Falcon. Το έλαιο ήταν η πρώτη ύλη για την κατασκευή ποσότητας του ναρκωτικού ice, ικανής να πωληθεί προς 13 εκατ. δολ. Αυστραλίας (8,1 εκατ. ευρώ). Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες το 2014 όταν ο άλλος γιος του, ο Αλεξ Μακρής κατέθεσε ότι ο ίδιος είχε ξεγελάσει τον πατέρα του για να μεταφέρει εν αγνοία του το έλαιο. Ο Αλεξ απαλλάχθηκε με τη σειρά του από τις κατηγορίες που θα μπορούσαν να του απαγγελθούν με αντάλλαγμα την αποκάλυψη χρήσιμων πληροφοριών. Λίγο καιρό αργότερα η οικογένεια Μακρή γιόρτασε τον γάμο του Αλεξ με την κληρονόμο της βιομηχανίας κοτόπουλων Ινγκχαμ (Ingham Chickens) Τζέσικα Ινγκχαμ. Το ζεύγος χώρισε πρόσφατα.

Σενάρια δολοφονίας

Στους Comancheros, o Γιάννης Μακρής γνώρισε τον Φάντι Ιμπραχίμ, μέλος της δραστήριας οικογένειας Ιμπραχίμ με λιβανέζικη καταγωγή που διατηρεί συμμετοχές σε πάνω από 17 κλαμπ στην περιοχή King’s Cross του Σίδνεϊ.

Μακρής και Ιμπραχίμ έγιναν φίλοι και συνέταιροι σε ορισμένες επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, αλλά αργότερα η φιλία τους εξελίχθηκε σε φιλονικία. Η αιτία της σύγκρουσης αναφέρεται πως ήταν χρέος ύψους 1,4 εκατ. δολ. Αυστραλίας (880.000 ευρώ) που ο Μακρής δεν επέστρεφε προς τον Ιμπραχίμ.

Ο Φάντι κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να οργανώσει τη δολοφονία του Μακρή σε συνεργασία με τον αδελφό του Μάικλ Ιμπραχίμ και τον Ρόντνεϊ Ατκινσον. Η αστυνομία είχε ανακαλύψει στο σπίτι του Ατκινσον μια μαύρη τσάντα με ένα πιστόλι Colt, δύο φωτογραφίες του Μακρή και ένα χαρτί με τη διεύθυνση του σπιτιού του στο Σίδνεϊ.

Αργότερα οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, αλλά το 2009 ο Φάντι πυροβολήθηκε πέντε φορές ενώ βρισκόταν στη Λαμποργκίνι του έξω από το σπίτι του στη συνοικία Castle Hill του Σίδνεϊ. Διασώθηκε από θαύμα, αλλά από τότε οι Ιμπραχίμ πίστευαν ότι ο Μακρής οργάνωσε την απόπειρα δολοφονίας του Φάντι.

Παρ’ όλα αυτά τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης καθιστούν σαφές ότι δεν εμπλέκουν τους Ιμπραχίμ στην προχθεσινή δολοφονία του Μακρή.