Αθώος ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis, Κώστας Φρουζής

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis στην Ελλάδα, Κώστας Φρουζής και δύο γιατροί του ΕΣΥ, οι οποίοι κατηγορούνταν για υπόθεση δωροδοκίας και δωροληψίας.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis Hellas, απολογούμενος ανέφερε ότι η εταιρεία έχει μερίδιο 25% στην Ελλάδα όσον αφορά δύο συγκεκριμένες παθήσεις και δεν είχε ανάγκη να δωροδοκήσει γιατρούς. Ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση και σημείωσε ότι ασχολούταν μόνο με τα φάρμακα που θα έρθουν στην Ελλάδα από ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι γιατροί, που είναι ανδρόγυνο και εργάζονταν σε περιφερειακά κέντρα υγείας των Σερρών, βρέθηκαν να έχουν εισπράξει την περίοδο 2011/12 περίπου 8.000 ευρώ από τη Novartis, προκειμένου να συνταγογραφούν συστηματικά φάρμακα της εταιρείας σε ασθενείς.

Την αθώωση των κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος, επικαλούμενος τα ποσοστά συνταγογράφησης των δύο γιατρών (υπέρ της εταιρείας), τόνισε ότι ανέρχονται σε 6 με 7%. «Με βάση αυτά δεν προκύπτει υπερσυνταγογράφηση, αλλά υποσυνταγογράφηση» είπε, ενώ επισήμανε ότι «η έρευνα του ΣΔΟΕ ήταν περιορισμένη» και περιελάβανε «μόνο ενδείξεις όχι αποδείξεις», σημείωσε.

Στο ίδιο κατηγορητήριο περιλαμβάνονταν και τρία ξένα στελέχη της Novartis, για τους οποίους όμως το δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή τους, για δικονομικούς λόγους, καθώς κλήθηκαν να δικαστούν με κλητήριο θέσπισμα που δεν ήταν μεταφρασμένο στη γλώσσα τους.

Aπό το newsroom του economico.gr