«Πολλοί γελάνε αλλά θα ‘ρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα από τσουνάμι»

Το  καμπανάκι του κινδύνου γιατί «δεν διαθέτουμε κουλτούρα πρόληψης στην Ελλάδα»  χτύπησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του «Συστήματος Τσουνάμι» της UNESCO, από το 5o Διεθνές Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας «Safe Kozani 2018» που ξεκίνησε χθες.

Ο κ. Παπαδόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαιτίας ενός σεισμού να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τσουνάμι στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο και αυτό δεν θα αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά και πολλές άλλες της Μεσογείου.

«Πολλοί γελάνε αλλά θα ‘ρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα από τσουνάμι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και ανέφερε την περίπτωση του σεισμού της Κω όπου δημιουργήθηκε τσουνάμι το οποίο έφτασε στο 1,5 μέτρο ύψος στις περιοχές του λιμανιού και «εάν αντί για νύκτα συνέβαινε ημέρα θα θρηνούσαμε θύματα».

Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ της UNESCO, το τσουνάμι είναι επικίνδυνο από το μισό μέτρο…

Κύματα μετανάστευσης

Μιλώντας στο συνέδριο  ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές που ως προς το αποτέλεσμά τους δημιουργούν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, με επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως η περίπτωση της καταστροφής της Φουκοσίμα, ενώ, ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην αύξηση των κυμάτων της μετανάστευσης του πληθυσμού.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ έκανε λόγο για 12 μεγάλα γεγονότα ή φυσικές καταστροφές που έπληξαν το πλανήτη μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στις οποίες οι επιστήμονες του ΟΑΣΠ όχι μόνο ήταν παρόντες αλλά – όπως είπε: «τις μελετήσαμε διεξοδικά για να δούμε τι καινούργιο προέκυψε και μπορούμε να πάρουμε ως πληροφόρηση».

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής, οι σεισμοί σε Μυτιλήνη και Κω, η καταστροφική φωτιά στο Μάτι, αλλά και ο καταστροφικός σεισμός στην Ινδονησία, με τους 5000 νεκρούς, ή τον ισχυρό σεισμό των 8,2 R στο Μέξικο Σίτυ.

Έλλειψη αντιπυρικού κανονισμού

Ο κ. Λέκκας, καυτηρίασε το γεγονός ότι ως χώρα διαθέτουμε έναν αντισεισμικό κανονισμό που εφαρμόζεται με ορατά κα μετρήσιμα αποτελέσματα, ενώ «δεν έχουμε αντιπυρικό κανονισμό. Είναι μία σοβαρή παράλειψη την οποία πρέπει να αποκαταστήσουμε».

Ωστόσο,μεταφέροντας εμπειρίες από τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, που έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Μεξικού, ανέφερε την περίπτωση όπου λίγες μέρες μετά τον σεισμό των 8,2 R, παρότι λειτουργησε ο συναγερμός και ο σεισμός «ήταν χαμηλής έντασης,  δυστυχώς από τον πανικό που δημιουργήθηκε στους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να προστατευθούν θρηνήσαμε 80 νεκρούς».

Παλιρροιογράφοι

Τέλος, παρουσίασε το δίκτυο των παλιρροιογράφων που έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σημεία του Αιγαίου τα αποτελέσματα των οποίων φθάνουν στο Αστεροσκοπείο και μετά από επεξεργασία, που δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά, «έχουμε αποτέλεσμα για την τοποθεσία όπου εκδηλώνεται παλιρροιακό κύμα».

Με τα συστήματα του γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι συνδεδεμένες 17 χώρες, εκ των οποίων οι 12 είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά 135 εργασίες, προφορικές και πόστερ που προέρχονται από 300 συγγραφείς, ειδικούς επιστήμονες σε θέματα περιβαλλοντικών καταστροφών, φυσικών καταστροφών, από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες και σε θέματα διαχείρισης αυτών των φαινομένων.

 πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ