Απειλές Άγκυρας για "σκληρή απάντηση" για τα 12 ναυτικά μίλια - "Πετάμε, μαχόμαστε και νικάμε" το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΑ

Με νέες, προκλητικές απειλές επανέρχεται η Άγκυρα στο ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου ΕρντογάνΟμέρ Τσελίκ διεμήνυσε στην ελληνική πλευρά ότι εάν επιχειρήσει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η Τουρκία θα δώσει σκληρή απάντηση.

 

Απειλές Άγκυρας για “σκληρή απάντηση” στη διεύρυνση των χωρικών υδάτων

«Η Τουρκία θα απαντήσει σκληρά εάν η Ελλάδα προσπαθήσει να διευρύνει σταδιακά τα χωρικά της ύδατα», διεμήνυσε ο Τσελίκ.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος μάλιστα υποστήριξε ότι είναι επικίνδυνη η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και κάλεσε την ελληνική πλευρά να μην αναλάβει δράση προς μια τέτοια κατεύθυνση. Μάλιστα, υπενθύμισε την υψηλή επίδοση των δυνάμεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Μάλιστα, ο Ομέρ Τσελίκ υπενθύμισε το casus belli, στέλνοντας σαφές μήνυμα. «Θα ήθελα να πω κάτι ξεκάθαρο: πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη προσέγγιση και τους υπενθυμίζω την προειδοποίηση του Κοινοβουλίου το 1995», ανέφερε.

 

«Ο τουρκικός στρατός προστατεύει τον “Πορθητή”»

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσελίκ αναφέρθηκε και στον «Πορθητή», το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο που ξεκίνησε σήμερα τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν τόνισε ότι «ο τουρκικός στρατός προστατεύει το πλοίο», ούτως ώστε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα απέχουν από οποιαδήποτε απόπειρα να σταματήσουν τη δραστηριότητά του.

 

Μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου

Στο μέτωπο των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, 1.167 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 122 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 913 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, 2.766 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, 25 υπερπτήσεις επί ελληνικού εδάφους, ενώ σημειώθηκαν 72 εικονικές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη.

Επιπλέον, μέχρι τον Σεπτέμβριο τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν 684 εξόδους και συμπλήρωσαν περίπου 1.446 ώρες πτήσεις, ενώ έγιναν 624 αεροδιακομιδές, κατά τις οποίες μεταφέρθηκαν 1.027 ασθενείς. Τέλος, η Πολεμική Αεροπορία έλαβε μέρος σε 113 αποστολές έρευνας και διάσωσης, στις οποίες διασώθηκαν σε συνεργασία και με άλλους φορείς, 165 άτομα.

 

Μήνυμα του αρχηγού ΓΕΑ στην Αγκυρα: Πετάμε ψηλά, πετάμε μακριά, πετάμε όπου χρειαστεί και είμαστε πάντα δίπλα σας

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρχηγός του ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, σε δηλώσεις του ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων της πολεμικής αεροπορίας για τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ, απέστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, για τις συνεχείς παραβιάσεις.

«Εκείνο που επιδιώκουμε με χαμηλούς τόνους αλλά με αποφασιστικότητα, είναι να πετύχουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να πετάμε, να μαχόμαστε και να νικάμε. Και όλα αυτά πάντα με ασφάλεια», τόνισε ο αρχηγός ΓΕΑ.

«Πετάμε ψηλά, πετάμε μακριά, πετάμε όπου χρειαστεί και είμαστε πάντα δίπλα σας. Αυτό είναι το σύνθημά μας για τους φετινούς εορτασμούς. Αυτό είναι το μήνυμα μας και για τους απέναντι, οι οποίοι το παίρνουν καθημερινά. Το δικό μας μαχητικό θα είναι το τελευταίο που θα προσγειώνεται πάντα», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιχειρησιακή ικανότητα των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας μας.

 

Από το newsroom του economico.gr και του Politis Online