Ζάκυνθος: «Μηνύματα» για σεισμό από τον Μάιο!

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν οι ειδικοί παρατήρησαν έντονη σεισμική δραστηριότητα νότια της Ζακύνθου, υποψιάστηκαν τι θα ακολουθήσει. Μέσω του αλγόριθμου «FORMA» που έχει αναπτύξει ερευνητική ομάδα υπό τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμο Παπαδόπουλο μελέτησαν την περιοχή.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κύριος Παπαδόπουλος στον Ελεύθερο Τύπο οι προσεισμοί στην περιοχή ξεκίνησαν από τις αρχές Μαΐου, επομένως οι επιστήμονες γνώριζαν ότι σε διάστημα έξι μηνών θα εκδηλωθεί κύριος μεγάλος σεισμός.

«Θέμα χρόνου»

«Εντοπίσαμε ότι η περιοχή των προσεισμών εντοπιζόταν σε περιφέρεια ακτίνας 25-30 χλμ. γύρω από ένα σημείο που περίπου συμπίπτει με το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 26ης Οκτωβρίου. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα μεγέθη των προσεισμών αυξήθηκαν (για παράδειγμα στις 17/10 είχαμε 4,2), οπότε η γένεση του κύριου σεισμού ήταν πλέον θέμα χρόνου», αναφέρει ο διευθυντής ερευνών.

«Εκείνο που παρέμεινε μέχρι τώρα άγνωστο είναι ότι η προσεισμική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν με πολλούς μικρότερους προσεισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μισή ώρα πριν από τον μεγάλο σεισμό της περασμένης Παρασκευής, προηγήθηκε μια δυνατή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Όλοι πλέον αναγνώρισαν ότι επρόκειτο για προσεισμό»…