Νεκρός από αλβανικά αστυνομικά πυρά ο Έλληνας ομογενής Κ. Κατσίφας που ύψωσε την Ελληνική σημαία στο Αργυρόκαστρο

Σοκ προκαλεί η είδηση του θανάτου του 35χρονου Έλληνα ομογενή, Κωσταντίνου Κατσίφα, που ύψωσε την Ελληνική σημαία το μεσημέρι της Κυριακής στο χωριό Βουλιαράτι, στο Αργυρόκαστρο.

Ο Έλληνας ομογενής έπεσε νεκρός από τα αλβανικά αστυνομικά πυρά.

Την είδηση μεταδίδουν αυτήν την ώρα τα αλβανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση της αστυνομίας

Το χρονικό

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε στο χωριό Βουλιαράτι της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία, καθώς, σύμφωνα με το Himara.gr, στις 10πμ ένας 35χρονος Βορειοηπειρώτης φέρεται να πυροβόλησε στον αέρα ενώπιον αστυνομικών προσπαθώντας να τους εμποδίσει να κατεβάσουν την ελληνική σημαία που βρισκόταν σε περίοπτη θέση στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν αλβανικά ΜΜΕ, ο ομογενής ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων, σήμερα, ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Η αλβανική αστυνομία ωστόσο έσπευσε να κατεβάσει την ελληνική σημαία λίγο αργότερα. Τότε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο ομογενής αρχίσει να πυροβολεί με καλάσνικοφ κατά ανδρών των αλβανικών ειδικών δυνάμεων (RENEA). Από τα πυρά του δεν τραυματίστηκαν αστυνομικοί, αλλά τοπικά ΜΜΕ ανήρτησαν φωτογραφίες με σημάδια στα περιπολικά από τις σφαίρες του καλάσνικοφ. Στην συνέχεια διέφυγε σε ορεινή περιοχή για να αποφύγει την σύλληψη. Οι αστυνομικές δυνάμεις του Αργυροκάστρου ζήτησαν την συνδρομή των αλβανικών ειδικών δυνάμεων «Rinea» και στις έρευνες συμμετέχει και ελικόπτερο που έσπευσε στην περιοχή από τα Τίρανα.

Πρόκειται για τον 35χρονο Κωνσταντίνο Κατσίφα (Kostandinos Kaçifa). Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας, ο Έλληνας ομογενής είχε καταγωγή από τα Ιωάννινα, και ζούσε και εργαζόταν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνταν για την ζωή του νεαρού συγχωριανού τους καθώς θεωρούν πως οι Αλβανοί αναζητούν εξιλαστήριο θύμα. Αυτό δείχνει και η εμπλοκή των ειδικών δυνάμεων της χώρας.

Λίγες ώρες αργότερα, το syri.net μετάδωσε την είδηση της σύλληψης του ομογενή «εξτρεμιστή» όπως τον χαρακτηρίζει η ιστοσελίδα.

Το Βουλιαράτι (αλβανικά: Bularat) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης στη Βόρειο Ήπειρο, στη νότια Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στο νομό Αργυροκάστρου.

Σημειώνεται, ότι κάθε χρόνο στην επέτειο του ΟΧΙ τα χωριά της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία στολίζουν τους δρόμους με την ελληνική σημαία.

Ωστόσο, γίνεται λόγος για «προβοκάτσια» των αλβανικών ΜΜΕ, καθώς το γεγονός αυτό τα αλβανικά μέσα το προβάλουν ως πρόκληση κατά της Αλβανίας με αποτέλεσμα να ξεσηκώνουν την κοινή γνώμη αλλά και την αστυνομία.

Μάλιστα δημοσιεύουν αναρτήσεις από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook όπου σε πρόσφατη ανάρτησή του έγραφε. «Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη….. Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι, Η σκληροπυρηνική Νεολαία τής Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. ΕΛΛΑΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ».

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν τα αλβανικά ΜΜΕ:

   

Με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα και το iefimerida