Δύσκολη νύχτα για τη Σάρτη Χαλκιδικής: Δια θαλάσσης απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή από την πυρκαγιά που μαίνεται

Δύσκολη θα είναι η νύχτα για τη Σάρτη Χαλκιδικής, καθώς η φωτιά που βρίσκεται από το πρωί σε εξέλιξη, μαίνεται ανεξέλεγκτη, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, κάτι που επεσήμανε και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, o οποίος κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Νωρίτερα, είχε γίνε γνωστό πως το μέτωπο της φωτιάς έφτασε στην ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι του οικισμού της Σάρτης.

Ο κ. Τζιτζικώστας, οι επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας, συντόνισαν την οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων που βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους.

Η φωτιά συνεχίζει να καίει πευκόφυτες εκτάσεις στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Σάρτη με τη Βουρβουρού, στο ανατολικό τμήμα της Σιθωνίας.

Την τελευταία ώρα η κατάσταση στην περιοχή δείχνει να έχει αλλάξει προς το καλύτερο, λόγω μείωσης της έντασης των ανέμων.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ  “Πρακτορείο 104,9 FM”, προχώρησε στην εκτίμηση ότι μέχρι το η πυρκαγιά θα έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

“Μετά τις συσκέψεις που έγιναν υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη και των συντονιστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν έρθει από την Αθήνα, ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, πιστεύω ότι θα καταφέρουνε μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί να δοθεί ένας μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς και μέχρι το μεσημέρι να πάμε σε μια οριστική λύση του προβλήματος με την πυρκαγιά”, ανέφερε ειδικότερα ο κ. Στεργιάδης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι αρκετά εκτεταμένο, και ότι ξεκινάει από το Πλατανίτσι, τις Καβουρότρυπες και φτάνει μέχρι και την περιοχή βόρεια του οικισμού της Σάρτης, ενώ έκανε λόγο για 3 με 4 χιλιάδες καμμένα στρέμματα γης.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η κατάσταση είναι καλύτερη, η ένταση του ανέμου έχει πέσει από τα 6 με 7 μποφόρ που ήταν το πρωί στα 4 και ότι αυτό βοηθάει ώστε να μην έχουμε επέκταση της πυρκαγιάς στο πευκοδάσος τη περιοχής.

“Έχουνε γίνει τα σχέδια έχουμε κάνει τις ενημερώσεις, ξέρουμε από που θα γίνει η διαφυγή, έχουμε ενημερώσει λεωφορεία ότι χρειαστεί ώστε να φύγουν οδικώς. Είμαστε όλοι εδώ θα παραμείνουμε και στη διάρκεια της νύχτας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Αστυνομία της Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας πολίτες και οδηγούς που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη και να ακολουθούν τις οδηγίες – υποδείξεις των Αρχών.