Είμαστε η χώρα των σερβιτόρων και των πωλητών, επισήμως!

Και επίσημα πλέον είμαστε η χώρα των σερβιτόρων και των πωλητών, όπως αναφέρει ο Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών Εργασίας στην ετήσια έκθεσή του.

Τα επαγγέλματα που βρίσκονται στην πρώτη τετράδα των επαγγελμάτων της ζήτησης στην ελληνική επικράτεια την περίοδο 2013-2017 είναι οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, οι πωλητές σε καταστήματα, οι σερβιτόροι και οι βοηθοί παρασκευής τροφίμων.

Ο πιο «δυναμικός» κλάδος οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα είναι φυσικά η εστίαση και ακολουθούν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα. Δραστηριότητες που βοηθούν στην αγορά είναι επίσης οι καλλιέργειες, το λιανικό εμπόριο τροφίμων, καθώς οι αθλητικές δραστηριότητες, κλάδος που κινήθηκε ανοδικά τα τελευταία χρόνια.

«Φτωχός» ο κλάδος της τεχνολογίας

Ο κλάδος της τεχνολογίας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές τηλεπικοινωνίες) από την άλλη πλευρά που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναπτυξιακή διαδικασίας, δεν απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζόμενων.

Η έκθεση για το 2018 αποτυπώνει επίσης την αυξητική τάση των θέσεων εργασίας από το 2014 μέχρι σήμερα. Οι μήνες με τις περισσότερες προσλήψεις είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος λόγω της τουριστικής περιόδου ενώ ο μήνας με τις περισσότερες απολύσεις – αποχωρήσεις είναι ο Οκτώβριος.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, οι μισές νέες θέσεις εργασίας αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Το πλήθος των απασχολούμενων με μερική απασχόληση διπλασιάστηκε από το 2001 έως το 2017 ενώ μετά ακολούθησε μικρή πτωτική πορεία. Η ανεργία καταγράφει μικρή κάμψη αλλά ιδιαίτερα η μακροχρόνια ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Μικρότερη ανεργία στην περιφέρεια

Στις περιφέρειες που η απασχόληση στον τουρισμό είναι έντονη, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων είναι σημαντικά χαμηλότερο (Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου 11,94%, Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων 13,78%, Περιφέρεια Κρήτης 23,29%) σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη «αντιπροσώπευση» στην ανεργία είναι αυτή των 35-49 ετών (39,19%). Σε ότι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι εγγραφές επιχειρήσεων στο σύνολο της χώρας παρουσιάζουν μείωση από το 2014 έως το 2015, ενώ το 2016 σημειώνεται αύξηση αν και οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις ιδρύονται με τη μορφή ΙΚΕ.

από το newsroom  του economico.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς