Κάλεσμα για «σύρραξη» από Ρουβίκωνα στους φοιτητές της Φιλοσοφικής

Ραντεβού στις 10 δίνει για σήμερα το πρωί η αυτοαποκαλούμενη «φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα», έξω από την αίθουσα 516, στρεφόμενη κατά της κοσμητείας και των καθηγητών που θα θελήσουν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους στη Φιλοσοφική σχολή.

Οι πανεπιστημιακοί είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουνε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας ζητώντας από τα μέλη του Ρουβίκωνα να αποχωρήσουν. Η ομάδα, έχει τις ίδιες ώρες ενημέρωσης των ενδιαφερομένων κάθε εβδομάδα ενώ ζήτησε τη στήριξη των φοιτητών στην περίπτωση που καθηγητές της σχολής εμφανιστούν έξω από το στέκι, επιχειρώντας να εμποδίσουν τη λειτουργία του.Γεγονός που προκαλεί ανησυχία για πιθανή «σύρρραξη» μεταξυ των αντίπαλών ομάδων.

«Τσίρκο»

Ο Ρουβίκωνας χαρακτηρίζει την επικείμενη παρουσία των καθηγητών στις σήμερα 10:00 στην αίθουσα 516 ως «ανθρώπινη-αλυσίδα-τσίρκο». Τα μέλη του Ρουβίκωνα που υπογράφουν την ανακοίνωση ως «Φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα» αναφέρουν: «Σύμφωνα με πληροφορίες μας η γνωστή ανθρώπινη-αλυσίδα-τσίρκο καθηγητών και λοιπών παρατρεχάμενων θα εμφανιστεί και αύριο έξω από το στέκι μας στη φιλοσοφική με σκοπό πάλι να προσπαθήσει να μας εμποδίσει απ’το να ανοίξουμε. Καλούμε τον κόσμο της σχολής αύριο στις 10:00 έξω από το στέκι μας στην αίθουσα 516 να μας στηρίξει με την παρουσία του και να καταδικάσει τις πρακτικές της κοσμητείας. Είναι απαράδεκτο σε μια σχολή που αυτή τη στιγμή διασπάται ένα ολόκληρο τμήμα (Φ.Π.Ψ.) και οι φοιτητές του δεν θα έχουν διδακτική επάρκεια και άρα θα βγαίνουν πτυχιούχοι-άνεργοι, η κοσμητεία να προσπαθεί να καταδείξει σαν πρόβλημα εμάς.

Γαβρόγλου:Σαν «μαθητής που πιάνεται να αντιγράφει»

Εντωμεταξύ ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου  με δηλώσεις χαρακτήρισε τα μέλη του «Ρουβίκωνα» σαν «μαθητή που πιάνεται να αντιγράφει», ενώ όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει παρέμβει η αστυνομία στη Φιλοσοφική, χώρο της οποία κατέλαβαν μέλη η αναρχική ομάδα, τους χαρακτήρισε σαν «τον πατέρα που λέει στο παιδί θα φωνάξω τον “μπαμπούλα”».

Ειδικότερα, σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό 24/7ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι «πρέπει πρώτα η πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για το τι πρέπει να γίνει. Η ΝΔ να κοιτάξει τη δουλειά της. Αν πιάσεις έναν μαθητή να αντιγράφει, τι θα κάνεις, θα του μηδενίσεις αμέσως το γραπτό του; Το τυπικό είναι αυτό. Αλλά θα πρέπει να δεις γιατί το κάνει αυτό. Να μιλάς με αυτό το παιδί. Η πανεπιστημιακή και η σχολική ζωή είναι μια πολύ σύνθετη ζωή, πόσο μάλλον που έχουμε να κάνουμε και με ενήλικες και με διδάσκοντες που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη ζωή και τον κόσμο».

Για την αστυνομία

Σε ό,τι αφορά στο να κληθεί η αστυνομία τόνισε: «Οι κραυγές που ακούγονται να έρθει η αστυνομία είναι για να μη συζητηθεί το πρόβλημα. Εχετε δει εσείς καμία πρόταση από τα άλλα κόμματα; Έχετε δει άλλη πρόταση πέρα από το να λέει να μπει η αστυνομία; Εκτός εάν θεωρούμε ότι όλα μπορεί να τα λύσει η αστυνομία». Ο κ. Γαβρόγλου κατηγόρησε μάλιστα το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, διότι καλούσε την Πολιτεία να παρέμβει στη Φιλοσοφική Σχολή «Εδώ έχουμε αυτούς που αποκαλούνται οργάνωση “Ρουβίκωνα” οι οποίοι κατέλαβαν ένα χώρο. Έχουμε τις διεργασίες μέσα στο Πανεπιστήμιο για να πεισθούν να φύγουν από τη Φιλοσοφική. Έρχεται η Σύνοδος Πρυτάνεων και βγάζει μια ανακοίνωση η οποία ουσιαστικά υπονομεύει τις προσπάθειες των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών» είπε.