Χριστουπόλεως Μακάριος: «Στο μυαλό των Ρώσων υπάρχει η λάθος ιδέα ότι είναι η τρίτη Ρώμη»

“Εάν Ρώσοι προσκυνητές έρθουν στο Άγιο Όρος εμείς θα τους εξομολογήσουμε και θα τους κοινωνήσουμε”, είπε ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, αναφερόμενος στην απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να κόψει τους τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο αλλά και την απαγόρευση σε Ρώσους προσκυνητές να εξομολογούνται και να μεταλαμβάνουν των Αχράντων μυστηρίων στο Άγιο Όρος.

“Οποιαδήποτε διάσταση υπάρξει μεταξύ δύο φορέων, έχει απώλειες και διαστάσεις που αφορούν πολλούς φορείς και επηρεάζουν και άλλες καταστάσεις, προειδοποίησε ο Επίσκοπος. « Είναι αναμενόμενο η απόφαση της ρωσικής εκκλησίας να επηρεάζει και να έχει συνέπειες και γι’ αυτούς και για την Ελλάδα και για τον τουρισμό”, τόνισε.

Παράλληλα, ο επίσκοπος Μακάριος εκτίμησε ότι “σύντομα θα έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας. Έχουν απομονωθεί, είπε. Δεν πρόκειται για απομόνωση του Πατριαρχείου αλλά απομόνωση της Μόσχας. Το Ρωσικό Πατριαρχείο έχει αποφασίσει να αποτραβηχτεί, εμείς δεν έχουμε κόψει την κοινωνία. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί βλέπω τα γεγονότα πως διαδραματίστηκαν στο παρελθόν. Μετά από αυτή την αντίδραση θα υπάρξει και η εκτόνωση, να βρούμε λύση. Δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν μόνοι τους».

Ιστορία…παλιά

“Η Ρωσική Εκκλησία από το 1453 που είναι η πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, θεώρησε ότι μπορεί να παραστήσει την τρίτη Ρώμη. Υπάρχει ακόμα και σήμερα στο μυαλό των Ρώσων αλλά είναι κάτι που δεν υφίσταται στην πραγματικότητα”, πρόσθεσε.

Επίσης,επισήμανε ότι “ο Κωνσταντινουπόλεως έχει το προνόμιο να εκδικάζει και να αποφασίζει επί των άλλων εκκλησιών, όπως στην Ουκρανία. Αυτό δείχνει ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα. Το προνόμιο αυτό είναι αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων. Όταν κάποιος λέει ότι είναι ορθόδοξος, δεν μπορεί να μην τις αποδεχτεί”.

Προτεινόμενα για εσάς