Τελεσίγραφο στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό: «Ή αλλάζετε, ή σας διώχνουμε»

Τελεσίγραφο 10 ημερών για να αλλάξει το καταστατικό του και να «ανοίξει την πόρτα» σε νέα μέλη έθεσε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) η Διεθνής Ομοσπονδία των Συλλόγων Ερυθρών Σταυρών και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ  κατά τη διήμερη συνάντηση της επιτροπής διαμεσολάβησης του ΔΟΕΣ στην Αθήνα με μέλη της διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου για την Καθημερινή. Το θέμα της αλλαγής του καταστατικού,σύμφωνα με όσα παράθεσε ο πρόεδρος του ΕΕΣ κ. Οικονομόπουλος σε μέλη της διοίκησης του σωματείου, εξετάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης,από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ίδιο.

Η υποβολή ενός νέου σχεδίου καταστατικού είναι το ευκολότερο από τα «παραδοτέα» του ΕΕΣ προς τη ΔΟΕΣ που θα μπορούσε σχετικά γρήγορα να αποτρέψει για τρίτη φορά την ενεργοποίηση της αναστολής συμμετοχής του ΕΕΣ στον διεθνή οργανισμό.

Σκεπτικισμός

Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η ΔΟΕΣ αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το σχέδιο καταστατικού που έχει ετοιμάσει η διοίκηση Οικονομόπουλου.

Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, είχε προκριθεί η επιλογή νέων μελών με βάση κριτήρια που εξακολουθούσαν να παραπέμπουν σε ένα «κλειστό κλαμπ».

Ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας επέμεινε ότι όλοι οι εθελοντές του ΕΕΣ εκτός από εκείνους που π.χ. είχαν πρόβλημα με το ποινικό τους μητρώο θα μπορούσαν να γίνουν μέλη του σωματείου.

Η διοίκηση Οικονομόπουλου θεωρεί ότι έχει κάνει ό,τι μπορούσε να κάνει με το καταστατικό και τώρα περιμένει από το υπουργείο να διατυπώσει τις δικές του τελικές παρατηρήσεις προτού συγκληθεί την επόμενη Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στην Αθήνα η διοίκηση του ΕΕΣ για να εγκρίνει το καταστατικό.

Το χρονοδιάγραμμα

Η αποστολή του στη Γενεύη ενδέχεται να εκτονώσει την κατάσταση. Η αντιπροσωπεία της ΔΟΕΣ υπό τον κ. Βόλφγκανγκ Κοπίετσκι επέμεινε σε ακριβείς ημερομηνίες του πότε θα γίνει τι. Η ελληνική αντιπροσωπεία δεν ήταν έτοιμη την περασμένη Τρίτη το βράδυ να δώσει τόσο λεπτομερειακό χρονοδιάγραμμα αν και είχε δεσμευθεί σε αυτό από την εποχή της διοίκησης Αλεξανδρή πριν από τις εκλογές του Ιουνίου που οδήγησαν στην εκλογή της διοίκησης Οικονομόπουλου.

Ο ΕΕΣ ήδη δεν έχει δικαίωμα ψήφου επειδή δεν πληρώνει συνδρομή στη ΔΟΕΣ αλλά εξακολουθεί να χρηματοδοτείται για τις δράσεις του. Στην περίπτωση αναστολής του και αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα κοπούν.

Η οριστική αποβολή του ΕΕΣ από τη ΔΟΕΣ με (τυπική) απόφαση θα γίνει στη γενική συνέλευση του οργανισμού το φθινόπωρο του 2019. Να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση στο υπουργείο ζητήθηκε από τον κ. Οικονομόπουλο να συμφωνήσει ο ΕΕΣ να περάσει η περιουσία του στο κράτος στην περίπτωση που διαλυθεί το σωματείο.

Το Δημόσιο καταβάλλει αρκετά εκατομμύρια στον ΕΕΣ για κτίρια νοσοκομείων που χρησιμοποιεί (Ασκληπιείο, Ερυθρός Σταυρός).

 

Προτεινόμενα για εσάς