Σαρωτικό πέρασμα του Ζορμπά με 3 αγνοούμενους - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία

Τρεις άνθρωποι αγνοούνται στην Εύβοια, μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ζορμπά – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία

Τρεις αγνοούμενους στην Εύβοια αφήνει στο πέρασμά του από την Εύβοια ο κυκλώνας “Ζορμπάς”.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι  έρευνες της Πυροσβεστικής για το ζευγάρι ηλικιωμένων που αγνοούνται στην περιοχή ανάμεσα στο Μαντούδι και το Μετόχι, μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα.

Αναζητούνται επίσης τα ίχνη και ενός τρίτου νεαρού ατόμου, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Οι δήμοι Λίμνης-Μαντουδίου και Λοκρών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οι δήμοι Λίμνης-Μαντουδίου, όπως και ο δήμος Λοκρών στη Φθιώτιδα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κορινθία – Αργολίδα – Βόρεια Έύβοια 

Σε έκτακτη ανακοίνωση προς το κοινό, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό τριών ατόμων στο Μαντούδι και ανακοίνωσε ότι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα (Κορινθία – Αργολίδα – Βόρεια Εύβοια) κηρύσσονται άμεσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο κ. Ταφύλλης επισήμανε ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και κυρίως να να μη διασχίζουν δρόμους που διασταυρώνονται με ρέματα και χειμάρρους, αφού έτσι προκαλούνται τα περισσότερα ατυχήματα.

Η έρευνα για τους 3 αγνοούμενους

Αυτή τη στιγμή αγνοείται ένα ζευγάρι, 67 ο άνδρας και 58 ετών η γυναίκα, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στο Μαντούδι.

Επίσης, αγνοείται ένας 27χρονος, στην ίδια περιοχή, ο οποίος επέβαινε σε όχημα μαζί με την 24χρονη σύντροφό του, όταν αναγκάστηκαν να σταματήσουν την πορεία τους, καθώς ο δρόμος είχε μετατραπεί σε χείμαρρο. Η κοπέλα κατάφερε να πιαστεί σε κορμό δέντρου, όπου έμεινε για ώρες, αλλά δεν κατάφερε να εντοπίσει τον 27χρονο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα πληροφορίες του Alpha έκαναν λόγο για μία ακόμη αγνοούμενη, στη Σκιάθο.

Μαντούδι

Στο Μαντούδι, μετά τις 2.00 τα ξημερώματα ο ποταμός Κηρέας υπερχείλισε, δημιουργώντας λίμνη στο χώρο που παραδοσιακά γίνεται το παζάρι και βρίσκεται το γυμναστήριο.

Σπίτια στο Μαντούδι πλημμύρισαν και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες για να προστατευθούν. Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου έχει διακοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια.

Φωτογραφία σπό το Μαντούδι σήμερα το πρωί

Άγιος Κωνσταντίνος Αρκίτσας – Θολόγος – Μαλεσίνα

Στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου της Αρκίτσας αλλά και της Αταλάντης πλημμύρισαν καταστήματα, ενώ στη συνέχεια η κακοκαιρία έπληξε με σφοδρότητα τον Θεολόγο και τη Μαλεσίνα.

Στον Θεολόγο, η θάλασσα έγινε… ένα με τον οικισμό, ενώ διαρκείς ήταν τη νύχτα οι κλήσεις στην πυροσβεστική για ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί σε αυτοκίνητα.

Δείτε βίντεο από το Lamianow.gr με καταστροφές στο Θεολόγο Φθιώτιδας:

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Θανάση Καρακάντζα, «το πρόβλημα εντοπίζεται στον άξονα Αγία Άννα-Προκόπι-Μαντούδι και περνά απέναντι σε Μαλεσίνα και Θεολόγο». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη περιοχή των Ψαχνών και τις Λίμνης όπου είχαμε φωτιές»

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως «αν δεν είχαμε προλάβει να διακόψουμε την κυκλοφορία των Ι.Χ. στην περιοχή του Θεολόγου και τις Μαλεσίνας νωρίς τα ξημερώματα, σήμερα θα μιλούσαμε για νέα Μάντρα καθώς όσοι είχαν τουριστικές κατοικίες στην περιοχή προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να περάσουν μέσα από τα νερά για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα σπίτια τους».

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα στον Θεολόγο «το φαινόμενο είναι έντονο και ουσιαστικά η θάλασσα έχει γίνει ένα με τον οικισμό». Οι εκκλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα με ανθρώπους πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές ήταν διαρκείς μέσα στη νύχτα στην περιοχή του Θεολόγου και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Πυροσβέστες ανταποκρίθηκαν και σε κλήσεις για εγκλωβισμένα οχήματα μέσα στα οποία βρίσκονταν άνθρωποι.

Δείτε φωτογραφίες από το tv star:

Αταλάντη

«Ολόκληρη η περιοχή της Αταλάντης έχει δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα. Έχουν φουσκώσει όλα τα ρέματα και έχουν παρασύρει ότι ήταν μπροστά τους. Από χθες το βράδυ προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπους και περιουσίες», ανέφερε ο δήμαρχος Λοκρών, Νίκος Λιόλιος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εχουν πλημμυρίσει καταστήματα, έχουν πλημμυρίσει σπίτια έχουν χαθεί περιουσίες και σε κάποιες περιπτώσεις το νερό έφτασε και τα 4 μέτρα», συμπλήρωσε.

Ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αν δεν είχαμε κόψει έγκαιρα τη συγκοινωνία από τη Μαλεσίνα προς το Θεολόγο θα θρηνούσαμε θύματα σήμερα και θα μιλούσαμε για νέα Μάνδρα».

Διαβάστε την Ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2018

Σήμερα στις 13:00 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Ταφύλλη, σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η ενημέρωση έγινε στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

Ήταν δυνατή η δημοσιογραφική κάλυψη, ενώ δόθηκε pool από την ΕΡΤ.

Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένο το κείμενο της ενημέρωσης.

Σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργήθηκαν προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, τα σημαντικότερα από τα οποία εντοπίζονται στην Κορινθία (Κιάτο, Βέλο και Ξυλόκαστρο), την Αργολίδα (Άργος, Νέα Κίος και Κιβέρι) και τη Βόρεια Εύβοια. Οι πληγείσες περιοχές θα κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σοβαρά προβλήματα παραμένουν στο Μαντούδι Ευβοίας λόγω παρατεταμένης βροχόπτωσης. Έχει ενεργοποιηθεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τρία άτομα που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα.

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη βροχόπτωση στην Ανατολική Αττική αντιμετωπίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε περισσότερα από 1.300 περιστατικά, πολλά από τα οποία αφορούν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης ατόμων στις πληγείσες περιοχές. Η Ελληνική Αστυνομία εφάρμοσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας σε όλες τις περιοχές που επηρεάστηκαν.

Σύμφωνα με το σημερινό Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα πιο έντονα φαινόμενα εστιάζονται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, και προς το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 – 9 μποφόρ θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός και στην Αττική για βροχές, οι οποίες κατά διαστήματα μπορεί να είναι και ισχυρές.

Κάνουμε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να παίρνουν τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας που έχουμε συστήσει και ιδιαίτερα να μη διασχίζουν τους δρόμους που διασταυρώνονται με ρέματα και χειμάρρους. Είναι από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των επιχειρήσεων τις οποίες οργάνωσε τις τελευταίες μέρες η Πυροσβεστική για να διασωθούν συμπολίτες μας από οχήματα που παρασύρθηκαν από ρέματα.

Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εφόσον υπάρξουν εξελίξεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κραυγή αγωνίας από το πέρασμα του κυκλώνα στο Κιάτο [Βίντεο]