Αναστέλλεται η υποχρεωτική διαμεσολάβηση για διαφορές μεταξύ ιδιωτών

Αναστέλλεται  για ένα χρόνο περίπου, μέχρι την 16η Σεπτεμβρίου 2019, η υποχρεωτική υπαγωγή στη διαδικασία διαμεσολάβησης για διαφορές μεταξύ ιδιωτών,με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Ο εν λόγω νόμος (4512/2018) ήταν μια πρωτοβουλία του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και παγώνει με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η αναστολή εφαρμογής του εν λόγω άρθρου κρίθηκε επιβεβλημένη μετά τη γνωμοδότηση 34/2018 της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Υπενθυμίζεται, ότι η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ψήφους 21 υπέρ και 18 κατά έκρινε ότι το άρθρο 182 του νόμου 4512/2018 που προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι αντισυνταγματικό, ενώ τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, όσο και οι δικαστικές Ενώσεις είχαν αντιδράσει στο θεσμό.

Η αναστολή δόθηκε και προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, καθώς και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι η προαιρετική διαμεσολάβηση του νόμου 4512/2018, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύσουν συναινετικά όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές ιδιωτικού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η παρουσία του δικηγόρου τους για την απόλυτη νομική προστασία τους.

Επίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι ενεργεί «με γνώμονα την ασφάλεια του δικαίου και την παροχή ενός ποιοτικού και λειτουργικού πλαισίου που θα συντελέσει αποτελεσματικά στην προώθηση του διεθνώς επιτυχημένου τρόπου εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και θα δικαιώσει τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την εισαγωγή του στο δικαιικό μας σύστημα».

 

Προτεινόμενα για εσάς