Κι άλλες διάσημες παραλίες του Ιονίου χρειάζονται...συρματόπλεγμα

«Καμπανάκι» και για άλλες παραλίες του Ιονίου όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος για κατολίσθήσεις,χτυπά ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μετά την πτώση βράχου στο Ναυάγιο της Ζακύνθου,προτείνοντας την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας

Ο Μύρτος και το Πόρτο Κατσίκι είναι μεταξύ των παραλιών που λόγω της συγκλονιστικής ομορφιάς φυσικού αναγλύφου κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για τους επισκέπτες. Η επιστημονική ομάδα του κ. Λέκκα έχει επιστήσει επίσης την προσοχή  για τα Κηπούρια Κεφαλονιάς και για τους Εγκρεμνούς και Αγιο Νικήτα στη Λευκάδα.

Τα μέτρα στο Ναυάγιο

Εν τωμεταξύ από την  αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, στο Ναυάγιο το πρώτο συμπέρασμα που βγήκε ήταν ότι πρέπει να δοθεί στους επισκέπτες μόνο ένα μικρό κομμάτι της παραλίας,  αυτό που βρίσκεται μπροστά από το κουφάρι του καραβιού, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη τοποθέτησης προειδοποιητικών πινακίδων.

Αυτά τα μέτρα ασφαλείας θα παρθούν άμεσα μέχρι να ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν. Όπως τόνισε στο «ΘΕΜΑ» ο  περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτος, ευθύνη για την προστασία των επισκεπτών θα έχει τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και οι ιδιοκτήτες των σκαφών που μετακινούν τουρίστες στη συγκεκριμένη παραλία.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε επίσης ότι με την έλευση του χειμώνα θα υπάρχει χρόνος για να βρεθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Οπως επισήμανε ο κ. Γαλιατσάτος, σκοπός της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2017 είναι να βγάλει χάρτες επικινδυνότητας για τις περιοχές του Ιονίου αλλά και να βρει γιατί προκαλούνται οι κατολισθήσεις. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα μπορεί η Περιφέρεια να πάρει πιο συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, όπως η τοποθέτηση συρμάτινων πλεγμάτων. 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η μηχανική παρέμβαση στο Ναυάγιο δεν μπορεί να γίνει σε όλα τα επικίνδυνα σημεία και αυτό οφείλεται στο πρανές. «Το πρανές φτάνει τα 246 μέτρα σε ύψος και το κόστος είναι πολύ μεγάλο, οπότε δεν έχει νόημα. Επίσης αν αφαιρέσεις ένα κομμάτι, θα έρθουν στην επιφάνεια άλλα πιο επιρρεπή».

Για τον Μύρτο

Οσον αφορά την παραλία στον Μύρτο Κεφαλονιάς, της οποίας το φυσικό ανάγλυφο κρύβει σοβαρούς επίσης κινδύνους για τους επισκέπτες, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι από το 2014, όταν είχαν γίνει οι διπλοί σεισμοί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, εντάσεως 6,1 και 5,8 Ρίχτερ αντίστοιχα, είχε προτείνει την τοποθέτηση συρμάτινων πλεγμάτων σε σημεία όπου ήταν εφικτό.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας σε δηλώσεις του στο kefaloniapress.gr επισήμανε μεταξύ άλλων : «H παραλία του Μύρτου είναι απόλυτα ασφαλής από τις κατολισθήσεις και βραχοπτώσεις γιατί μόλις πέρυσι ολοκληρώσαμε δύο μοναδικά για την Ελλάδα έργα καλύπτοντας με πλέγματα τα πρανή των λόφων που περιστοιχίζουν την πανέμορφη παραλία μας.Ο Μύρτος δεν ανήκει σε καμιά λίστα επικίνδυνων παραλιών αλλά σε αυτή με τις πιο όμορφες παραλίες της Ευρώπης και του κόσμου. Και αυτό πρέπει εμείς οι Κεφαλονίτες να το προστατεύσουμε. Να το διαφυλάξουμε».

Το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα είναι επίσης μεταξύ των παραλιών όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος κατολίσθησης λόγω του ιδιαίτερου φυσικού αναγλύφου. Ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θεόδωρος Χαλικιάς,  ανέφερε ότι από το 2015 όταν είχε πέσει μια πέτρα και είχε τραυματιστεί μια τουρίστρια πήραν κάποια μέτρα προστασίας για τους επισκέπτες. « Εγινε μια ειδική ζώνη με προειδοποιητικές πινακίδες, ενώ βάλαμε και πασσάλους με σχοινί που απαγορεύουν την πρόσβαση. Φυσικά κάποιοι το αγνοούν και πηγαίνουν. Δεν έχουμε βάλει συρμάτινο πλέγμα γιατί το πρανές εμποδίζει αυτού του είδους την επέμβαση. Ωστόσο, σε αυτές τις παραλίες ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος και καλό είναι οι επισκέπτες να προσέχουν όπως τους επισημαίνουμε και εμείς με τα μέτρα που έχουμε πάρει»